Čunek: KDU-ČSL nepodpoří okamžitou deregulaci nájemného

21.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Lidovci ve sněmovně "ani náhodou" nepodpoří návrh občanských demokratů, kteří chtějí co nejdříve ukončit regulaci nájemného. V pořadu Impulsy Václava Moravce to řekl předseda lidovců a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Podle něj by okamžitá deregulace nájmů byla "velmi nezodpovědný krok". Podle platného zákona má regulace skončit v roce 2010.

Zdůraznil, že datum ukončení regulace musí být navázáno na další změny v jiných zákonech, především sociálních, a termín v roce 2010 nebyl určen náhodou. "Protože v mnoha městech, zvláště v Praze nejvíce, my vůbec nevíme, co se stane s těmi lidmi, kteří mají regulované nájemné," řekl. Jako příklad uvedl osaměle žijící důchodce, kteří by pak neměli na nájemné peníze.

"Bydlení, to je také jedna z priorit, která nemůže podléhat jenom tomu obyčejnému tržnímu mechanismu," uvedl. Podle něj není možné činit změny v nájemním bydlení takto rychle. Ministerstvo si proto dalo čas do roku 2010, aby dokázalo vyřešit všechny související problémy.

Regulované nájemné se bude od letošního roku bude postupně zvyšovat, a to až do roku 2010. V ČR je nyní zhruba 800.000 bytů s regulovaným nájemným; kolem 420.000 z nich je ve vlastnictví jednotlivců nebo firem.

Deník Právo koncem března informoval, že pokud by návrh prošel parlamentem a podepsal ho prezident, nájemné by v některých městech mohlo vzrůst i na víc než dvojnásobek. Podle věcného záměru by se výše nájmů nově určovala dohodou mezi pronajímatelem a nájemníkem. Pokud by nájemník nesouhlasil s navrženou cenou, mohl by majitel podat soudu návrh na zvýšení činží na úroveň obvyklou v daném místě a čase.

Odborníci soudí, že návrh ODS by mohl ohrozit investice majitelů nemovitostí, kteří byty pronajímají. Regulované nájmy by sice vzrostly, tržní nájemné by ale kleslo.

Návrh ODS odmítla i levicová opozice. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by to byl závažný zásah do životů desetitisíců lidí, často těch nejpotřebnějších. Šéf komunistů Vojtěch Filip je přesvědčen, jde o nahrávku zahraničním spekulantům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK