MfD: Čerpání peněz z EU se zpožďuje

22.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Čerpání peněz z evropských fondů se v Česku zpožďuje. Evropská unie v některých případech pozastavuje výplatu dotací kvůli tomu, že českým úřadům chybějí dokumenty, které jasně definují, odkud, kam a za jakých podmínek budou evropské peníze do pokladen žadatelů proudit. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes s poukazem na výsledky auditu společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC).

Poradenská firma v lednu dokončila audit desítek úřadů. Hodnotila v něm jejich schopnost čerpat peníze z EU na jednotlivé operační programy, tedy oblast činností, jejichž rozvoj EU podporuje. "Auditem neprošla celá třetina operačních programů, dvě třetiny si odnesly výrok s výhradou a jediný, kdo u auditorů prošel, byl odbor ministerstva financí, který vede hlavní účetnictví unijních peněz do ČR," cituje deník zdroj obeznámený s výsledky auditu.

"Všechny řídicí orgány měly negativní nálezy, bez výhrad prošel jedině platební a certifikační orgán," uvedl ředitel odboru řízení a koordinace Národního a strategického referenčního rámce Daniel Braun.

Ministerstvo financí, které jakožto auditní orgán musí Evropské komisi předložit zprávu o připravenosti jednotlivých úřadů, požádalo v březnu PwC o reparát. Do té doby uvalilo na výsledky prvního kola informační embargo, píše MfD.

"Auditorské práce neodrážejí současnou situaci, protože byly vypracovány k 17. září loňského roku a pozbývají platnosti. Lze je chápat jako přípravné," uvedl Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí.

Všechny instituce se podle Haase snaží nedostatky napravit a některým se to už podařilo. Například ministerstvu životního prostředí či průmyslu a obchodu. Na nápravu mají podle listu jen několik měsíců, protože auditní orgán musí Brusel informovat o schopnosti úřadů zpracovávat jednotlivé projekty maximálně do 12 měsíců od schválení jednotlivých operačních programů, tedy u těch prvních v říjnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK