OPEC chce zvýšit těžební kapacity o pět milionů barelů denně

22.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 22. dubna (ČTK) - Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) chtějí do roku 2012 zvýšit těžební kapacity asi o pět milionů barelů denně. Na energetickém fóru v Římě to dnes řekl generální tajemník OPEC Abdalláh Badrí. Třídenní fórum dnes končí.

Badrí agentuře Dow Jones Newswires řekl, že členové OPEC mají v úmyslu ve stejném časovém úseku investovat až 160 miliard dolarů (zhruba 2,53 bilionu Kč). "Nyní máme 120 projektů za 160 miliard dolarů, které mají do roku 2012 zvýšit kapacitu o pět milionů barelů denně," řekl.

Zástupce kartelu podle agentury AP řekl, že se na schůzce jedná rovněž o vztahu mezi nabídkou a poptávkou. Nelze ale prý čekat žádnou dohodu na téma cen ropy, tedy zda jsou nynější ceny na trhu nízké či vysoké.

Ceny ropy se vytrvale zvyšují a barel americké lehké ropy West Texas Intermediate se dnes vůbec poprvé prodával za více než 118 dolarů. Podobně se zvyšuje i cena severomořského Brentu, která se během dneška vyšplhala až nad 115 dolarů.

Ve světě se nyní denně těží zhruba 85 milionů barelů ropy. Některé odhady ale upozorňují, že už za dva nebo tři roky bude zapotřebí zhruba 87 milionů barelů denně. Badrí řekl, že za vysokými cenami ropy je hlavně slabý dolar a spekulace.

Badrí také řekl, že OPEC má v plánu investovat kolem 50 miliard dolarů do zvýšení zpracovatelských kapacit. Kartel podle něj počítá se zvýšením o tři miliony barelů denně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK