ŘSD začalo se stavbou dalších šesti kilometrů R4

22.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Předotice (Písecko) 22. dubna (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes začalo stavbu nového zhruba šestikilometrového úseku rychlostní silnice R4 z křižovatky na Nové Hospodě do Mirotic na Písecku. Projekt za jednu miliardu korun bude řidičům sloužit od poloviny roku 2010. Silnice má zlepšit spojení mezi Prahou, Strakonicemi a Českými Budějovicemi.

Nová část R4 naváže na loni dokončenou mimoúrovňovou křižovatku a povede okolo Třebkova k Miroticím, kde se napojí na obchvat města. Bude mít čtyři jízdní pruhy a pro ŘSD ji postaví firmy Strabag a Swietelsky. Na trase bude pět mostů a tři přeložky kvůli křížení s vedlejšími cestami. Vznikne i podchod silnice pro pěší v Radobytcích.

Frekventovaný tah od Prahy je dnes již v mnohém nevyhovující, hlavně v pátek a v neděli v podvečer se na něm tvoří kolony. Často zde dochází i k nehodám. Denně po této silnici projedou tisíce aut. Pro mnohé motoristy je totiž trasa z Prahy do Českých Budějovic přes Písek výrazně pohodlnější, než kdyby jeli na Tábor.

Ubudou rovněž problémy s předjížděním v nepřehledných úsecích. Cesta z Prahy na Písek a dál na České Budějovice se navíc výrazně zrychlí a zkrátí o několik minut. Práce na stavbě řidiči příliš nepocítí. Dál budou jezdit po původní dvouproudé komunikaci na Prahu. Po otevření nového úseku se z ní stane silnice druhé třídy.

Cestu z hlavního města na jih Čech už na podzim urychlila nová křižovatka u Nové Hospody na spojnici hlavního tahu Praha-Strážný a mezinárodní silnice České Budějovice-Plzeň. Díky ní mohou řidiči jezdit po sedmi kilometrech nové silnice, která ve čtyřech pruzích vede až do Písku.

Do budoucna má čtyřproudá silnice dojít až ke křižovatce Skalka na Příbramsku, kde se výstavba takzvané strakonické před zhruba 20 lety zastavila. Dostavba celé R4 ale potrvá dalších několik let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK