Export zemědělské techniky loni vzrostl o pětinu

22.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. dubna (ČTK) - Tuzemští výrobci zemědělské techniky vloni vyvezli zboží za 11 miliard korun, meziročně o pětinu více. Dovoz činil 13,2 miliardy korun. Export české zemědělské a lesnické techniky roste pravidelně od roku 2001, od té doby se zdvojnásobil. Záporné saldo obchodu způsobuje především dlouhodobé posilování kurzu koruny, což zdražuje české výrobky na zahraničních trzích. V opačném případě by byl rozdíl mezi vývozem a dovozem zřejmě opačný, řekl ředitel sekretariátu Asociace zemědělské a lesnické techniky Dušan Benža.

V Česku se loni prodalo 2730 traktorů, meziročně o pětinu více a dvojnásobně oproti roku 2004, kdy země vstoupila do EU. Téměř o třetinu vloni stoupl také prodej kombajnů. "Prodej zemědělské techniky roste dvouciferným číslem každoročně od roku 2004 a letos očekáváme podobný vývoj. Tradiční výrobci v západní Evropě nestačí vyrábět, na celém světě je v současnosti boom poptávky po zemědělských strojích," řekl Benža.

Nedostatek výrobní kapacity se podle Benži projevuje tím, že dovozci zemědělských strojů musejí u mateřských firem předkládat objednávky na rok dopředu. Řada firem ze západní Evropy si také nechává část strojů vyrábět na zakázku například v Česku. "Kdo se dneska neprosadí, tak už snad nikdy," řekl Benža.

Největší podíl na dovozu zemědělské techniky tvoří kombajny a traktory větších výkonů (nad 160 koní), které se v Česku prakticky nevyrábí. Zájem je dále o zahraniční lisy na velké balíky a teleskopické manipulátory. Na českém trhu se daří prakticky všem velkým světovým výrobcům jako John Deere, New Holland, Case IH nebo Claas, dodal Benža. Na českém trhu podle něj nechybí žádná významná značka.

Mezi největší exportéry patří tradiční výrobce traktorů Zetor, který loni vyvezl kolem 90 procent z celkového počtu 7000 vyrobených strojů. Za hranicemi se daří prodávat také žací stroje od firmy Agrostroj Pelhřimov nebo čelní nakladače Humpoleckých strojíren. Mezi další tuzemské exportéry patří výrobci strojů na zpracování půdy, sklizeň píce, postřikovače nebo technologií na přípravu krmiv. Kromě zemí EU se českých výrobcům daří také na trzích ve Spojených státech a zemí Asie.

Nárůst prodeje zemědělské techniky na českém trhu pozitivně ovlivňují kladné výsledky českého zemědělství, které v minulém roce vykázalo zisk zhruba 14 miliard korun. Velkou část zisku ale tvoří evropské dotace, kterých loni zemědělci čerpaly 25 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK