Vyšetřovací komise ke stravenkám nebude

22.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Poslanecká sněmovna nezřídí vyšetřovací komisi, která měla zjistit, zda za zachováním daňového zvýhodnění stravenek nestály lobbistické tlaky. Návrh na její zřízení, se kterým přišla sociální demokracie, ve sněmovně neprošel. Pro zřízení komise hlasovala opozice, kterou podpořil i bývalý poslanec ČSSD Evžen Snítilý, zatímco jeho nezařazený kolega Michal Pohanka byl proti. Miloš Melčák se zdržel. ODS i obě další strany vládní koalice hlasovaly proti komisi.

Ve sněmovně tak zřejmě prozatím skončil svou pouť i daňový návrh poslanců ODS, kteří chtěli daňové zvýhodnění stravenek zrušit. Na předchozí schůzi totiž sněmovna jeho projednávání přerušila s tím, že se k němu vrátí až po zřízení vyšetřovací komise.

Návrh ODS chtěl zrušit daňové zvýhodnění stravenek tak, že zaměstnavatelé už by neměli v budoucnu mít možnost odečítat si z daňového základu 55 procent nominální hodnoty stravenek. Návrh čelil kritice opozice, která poukazovala hlavně na to, že poškodí zaměstnance. Zastánci, mezi nimi i ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), zase uváděli, že jde o nezdaněný příjem a nesystémové opatření.

Na předchozí schůzi, kde se tento návrh projednával, padaly ze strany i obvinění z podléhání nátlaku lobbingových firem, a to s odvoláním hlavně na lednovou reportáž České televize. Ta tenkrát uvedla, že největší vydavatel stravenek v ČR, firma Sodexho Pass, údajně zaplatila za pokračující daňové zvýhodnění stravenek 100.000 eur (2,6 milionu korun) firmě no comment!, která je údajně blízká vedení ODS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK