Koruna posílila na 25,05 Kč/eur a 15,07 Kč/USD

22.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Koruna posilovala po většinu dnešního dne a nakrátko se dostala i pod úroveň 25,00 Kč/eur. V 16:30 byla ve srovnání s dopolednem vůči dolaru silnější o sedm haléřů na 15,70 Kč/USD a o pět haléřů vůči euru na 25,05 Kč/eur. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Zastavení předešlého oslabování koruny souvisí podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové s vývojem na eurodolarovém trhu. Domácí zprávy, kterých je dnes málo, nemají podle ní na kurz vůbec žádný vliv.

Mírně posilovaly i ostatní regionální měny, nejvíce si dnes polepšil maďarský forint, nicméně dnešní pohyby byly podle Miroslava Frayera z Komerční banky nevýrazné.

"Pro další dny předpokládáme opět obchodování bez jasného trendu. Koruna k euru bude spíš stabilizovaná a bude bezcílně kolísat na obě strany kolem hranice 25,00 Kč/eur. Z většího nadhledu dvou tří týdnů by však oslabování koruny mělo opět začít převažovat," uvedla Šichtařová.

Kurz eura vůči dolaru dnes odpoledne poprvé v historii překročil hranici 1,60 USD kvůli rostoucímu očekávání, že příštím krokem Evropské centrální banky by mohlo být zvýšení úrokových sazeb. Euro se podle údajů agentury Reuters vyšplhalo až na 1,6002 USD.

Člen Rady guvernérů ECB Christian Noyer uvedl, že banka udělá vše, co bude zapotřebí, aby vrátila inflaci v eurozóně pod dvě procenta. Nevyloučil přitom ani úpravu úrokových sazeb. V březnu inflace v zemích eurozóny stoupla na rekordních 3,6 procenta z únorových 3,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK