Japonské akcie díky ropě stouply

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. dubna (ČTK) - Japonský akciový trh celkově mírně stoupl, především díky rekordně vysokým cenám ropy, které přinesly růst akciím ropných a obchodních společností. Na devizovém trhu se euro vůči dolaru pohybovalo v blízkosti úterního rekordního maxima 1,60 USD.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,23 procenta na 13.579,16 bodu. Širší index TOPIX posílil rovněž o 0,2 procenta.

Vzestup cen ropy k blízkosti 120 dolarů za barel zvedl akcie ropných firem jako Nippon Oil a obchodních společností jako Mitsubishi Corp. Světový růst cen potravin posílil akcie firem spojených se zemědělským sektorem, například výrobce agrochemie Nissan Chemical Industries nebo producenta zemědělských zdrojů Kubota Corp.

V devizovém obchodování se euro drželo poblíž úterní rekordní úrovně 1,6002 USD. Vzhledem k vyhlídkám vývoje úrokových sazeb v USA a eurozóně se dá podle obchodníků čekat další zvyšování hodnoty eura a oslabování dolaru. Na maximum za 24 let se vůči dolaru dostala australská měna, která reagovala na údaje o vzestupu australské inflace. Vyšší inflace znamená pravděpodobnost přetrvání vysokých úroků; základní sazba v Austrálii je nyní na 12letém maximu 7,25 procenta.

Euro k dolaru bylo ke konci tokijského obchodování na 1,5975 USD, zhruba na úrovni úterního závěru. Dolar k jenu byl rovněž stabilní na 103,05 JPY. Australský dolar vystoupil až na 0,9517 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK