Koruna dopoledne stagnovala k euru i dolaru

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Česká měna dopoledne stagnovala k euru i dolaru, obchodovala se bez velkých výkyvů. Kolem 11:00 koruna k euru proti úternímu závěru oslabovala o tři haléře na 25,08 Kč/EUR. Proti dolaru byla koruna slabší o haléř na 15,71 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka se pozvolnému oslabování koruny v úterý do cesty postavil propad dolaru. "Díky němu si středoevropské měny připsaly zisky a v mírném růstu pokračují i dnes," řekl Vlk. "Vývoj ve světě dnes zůstane pro korunu hlavní inspirací," dodal.

Dopolední komentář členky bankovní rady ČNB Evy Zamrazilové, který vyzněl spíše ve prospěch stabilních sazeb, podle Vlka korunou nezahýbal. "Rizika sice podle Zamrazilové působí na inflaci oběma směry, důležitý je však pokles dovozních cen potravin," řekl Vlk. Zamrazilová se také vyslovila proti příliš častým, a zejména protisměrným pohybům sazeb.

Dolar se k euru kolem 11:00 obchodoval na 1,5970 USD/EUR. Podle Vlka negativní tlak na americkou měnu neodezněl, proto se mohou dál objevovat snahy dostat kurz nad 1,60 USD/EUR. "Dnes zveřejněné indexy nákupních manažerů v eurozóně jen přechodně zvýšily volatilitu na trhu," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK