Euro ustupuje z rekordu k dolaru po slovech Noyera

23.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro ve středu mírně ustupovalo z rekordního vrcholu z předchozí seance poté, co představitel Evropské centrální banky (ECB) bagatelizoval své...

...předchozí ostré výroky, které si trh vyložil jako signál k růstu sazeb.

Euro v úterý poprvé v historii prorazilo hladinu 1,60 dolaru, když protiinflační komentáře členů Rady guvernérů ECB Christiana Noyera a Yvese Mersche vedly investory k dohadům, zda příštím krokem banky nebude spíše zvýšení než snížení sazeb.

Noyer však později podle internetového vydání listu Wall Street Journal řekl, že si trhy jeho komentáře vyložily příliš silně. To vedlo investory k určitému omezení agresivnějších dlouhých pozic v euru.

"Nikdy bych se nezapojil do diskuse o budoucím vývoji úrokových sazeb, jednoduše proto, že to nikdo neví. Bylo by nebezpečné dělat předpovědi tím či oním směrem," uvedl Noyer podle Wall Street Journal.

Euro v 11:30 oslabovalo o 0,2 procenta na 1,5966 dolaru <EUR=> poté, co si v úterý zapsalo čerstvé historické maximum 1,6018 dolaru.

Dolar nepatrně zpevňoval na 103,25 jenu <JPY=>.

Australský dolar mezitím vyskočil na 24leté maximum 0,9541 dolaru <AUD=> po zveřejnění údajů, že tamní jádrová inflace v minulém čtvrtletí zrychlila na nejvyšší úroveň za téměř 17 let. Zpráva naznačila, že úrokové sazby v Austrálii zřejmě ještě nějakou dobu zůstanou na 12letém maximu 7,25 procenta.

Euro od začátku roku posílilo vůči dolaru o více než 9 procent. Po zdolání hranice 1,60 dolaru se Jean-Claude Juncker, předseda skupiny ministrů financí Eurogroup, nechal slyšet, že devizový kurs eura je nadměrně volatilní. Také jeho slova přispěla k mírnému oslabení jednotné měny.

Průmyslová aktivita v eurozóně, měřená indexem nákupních manažerů (PMI), v únoru klesla na téměř tříleté minimum [ID:nMUL328459]. Poprvé od května 2005 se snížilo také množství objednávek pro vývoz, což může značit, že silná evropská měna začíná sužovat širší ekonomiku.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK