ŘSD letos zdvojnásobí částku na stavbu mostů na osm mld. Kč

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 23. dubna (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic letos zaplatí za opravy a výstavbu mostů na silnicích první třídy a na dálnicích přes osm miliard korun. I když je částka na rekonstrukce víc než dvojnásobná oproti loňsku, zdaleka nestačí. Stav velké části starších konstrukcí je podle odborníků stále horší, především na silnicích II. a III. třídy. ČTK to zjistila na mezinárodních stavebních veletrzích v Brně, kde se dnes sešli odborníci na mosty.

Česko je na tom dobře ve výstavbě nových mostů, míní experti. Starší mosty ale postupně chátrají. Na jejich kompletní opravy by bylo potřeba desítky miliard korun, podle některých odborníků zhruba 25 až 30 miliard Kč. Část peněz by podle nich mohly především obce a kraje dostat z evropských fondů.

"Nejvýraznější příčinou zhoršujícího se stavu je bezesporu výrazný nárůst dopravy a zvyšování tonáže a nápravových tlaků vozidel oproti původním navrhovaným předpokladům a stáří mostních objektů," objasnil František Menšík, jeden z autorů petice za obnovu mostů adresovanou vládě i dalším institucím. Doplnil, že chátrání některých konstrukcí uspíšily třeba i povodně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK