Čtvrtletní zisk Volkswagenu vzrostl o více než čtvrtinu

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 23. dubna (ČTK) - Německý automobilový koncern Volkswagen zvýšil v prvním čtvrtletí čistý zisk o 26 procent na 929 milionů eur (23,2 miliardy Kč). Největší evropský výrobce automobilů, do jehož skupiny patří i česká Škoda Auto, v dnešní předběžné zprávě o čtvrtletních výsledcích rovněž potvrdil plány tržeb a zisku pro celý rok.

Tržby Volkswagenu se zvýšily o 1,4 procenta na 27 miliard eur. Počet prodaných vozů stoupl o 6,9 procenta na 1,6 milionu.

Volkswagen čeká v letošním roce další růst a předpokládá, že letošní prodej vozů bude opět rekordní. Skupina zejména očekává silnou poptávku v Asii, střední a východní Evropě a Jižní Americe. Loni Volkswagen prodal 6,2 milionu vozů.

Výsledky, které byly zveřejněny den před valnou hromadou akcionářů společnosti, jsou založeny na předběžných údajích. Konečnou zprávu o hospodaření v prvním čtvrtletí by měla firma přinést 30. dubna.

Volkswagen již minulý týden oznámil, že prodej vozů skupiny se v prvním čtvrtletí zvýšil meziročně o sedm procent na 1,57 milionu automobilů, zejména díky stoupající poptávce na mladých trzích světa. Prodej automobilů vlajkové značky VW stoupl o osm procent na 920.000 vozů. Škoda Auto zvýšila meziročně za první čtvrtletí odbyt svých vozů o 15,7 procenta na 173.474.

Skupina Volkswagen nabízí kromě vozů se značkou VW rovněž automobily Audi, Škoda, Seat, Lamborghini, Bentley a Bugatti. Firma letos prohlásila, že by chtěla do roku 2011 dosáhnout celosvětového prodeje osmi milionů vozů ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK