MF zvýšilo odhad růstu ekonomiky pro letošní rok na 4,9 procenta

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Ministerstvo financí zvýšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 4,9 procenta z předchozích 4,7 procenta. V roce 2009 by ekonomika měla vzrůst o 5,1 procenta. Inflace letos bude vyšší, než úřad původně odhadoval, a to šest procent. Vyplývá to z nové makroekonomické předpovědi, kterou dnes zveřejnilo MF. Loni ekonomika vzrostla o rekordních 6,5 procenta a inflace činila 2,8 procenta.

Česká ekonomika se podle MF nachází v blízkosti vrcholu hospodářského cyklu. "Začíná narážet na limity vyplývající z nedostatku pracovní síly. Po mnohaleté cenové stabilitě se zrychlil růst cen. Růst spotřebitelských cen pak stlačuje poptávku domácností," uvedlo dnes MF

Česká národní banka v únorové prognóze naopak snížila odhad růstu domácí ekonomiky na 4,1 procenta. Příští rok ČNB předpokládá růst o 4,6 procenta. OECD ve svém pravidelném půlročním výhledu z prosince odhaduje, že letos HDP Česka vzroste o 4,6 procenta a v příštím roce 4,9 procenta.

U inflace ministerstvo dnes zvýšilo odhad z předchozích 5,5 procenta. V roce 2009 by ovšem měl růst cen výrazně zpomalit na 2,7 procenta; předchozí odhad počítal se zpomalením na 2,3 procenta.

Důvodem vyššího odhadu růstu cen je podle MF především vzestup cen v lednu a únoru, který byl nejvyšší od listopadu 2008. "S tak prudkým zvýšením cen lednová predikce nepočítala," uvedl úřad. U cen potravin neočekává výraznější zvýšení ani snížení.

"Vysoký růst spotřebitelských cen vede k tomu, že ČR v současnosti neplní maastrichtské kritérium pro inflaci," upozornilo MF s tím, že Česko by mělo začít plnit inflační kritérium opět v závěru roku 2009.

Nezaměstnanost by se měla letos snížit na 4,2 procenta, v následujícím roce až na 3,6 procenta. V lednu přitom MF odhadovalo, že letos nezaměstnanost bude 4,4 procenta a v roce 2009 4,1 procenta. "Očekáváme, že počet nezaměstnaných bude se sezónními výkyvy nadále klesat v důsledku pokračujícího ekonomického růstu, dalších úprav legislativy a nekompromisního přístupu úřadů práce," uvádí prognóza. Regionální strukturální problémy v severních oblastech Česka ovšem podle MF přetrvávají.

Růst spotřeby domácností letos podle prognózy klesne z loňských 5,6 procenta na 3,6 procenta a v roce 2009 by se měl zvýšit na 4,3 procenta. Pro letošní rok MF odhad nezměnilo a pro příští rok jej mírně snížilo.

Deficit veřejných financí letos podle odhadů klesne a jeho podíl na HDP bude činit 1,5 procenta. Loni činil deficit 1,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK