Delta a Northwest ve čtvrtletí prodělaly 10,5 miliardy dolarů

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atlanta 23. dubna (ČTK) - Americká letecká společnost Delta Air Lines v prvním čtvrtletí prodělala 6,4 miliardy dolarů (asi 100 miliard Kč), zatímco ztráta leteckého přepravce Northwest Airlines činila 4,1 miliardy dolarů (téměř 65 miliard Kč). Obě firmy nyní pracují na sloučení, z něhož vznikne největší letecká společnost světa.

Aerolinky ze ztrát částečně viní neustálý růst cen pohonných hmot, který nejsou schopny neutralizovat ani zvyšováním palivových příplatků. Například výsledky Delty výrazně zaostaly za odhady analytiků, přestože se firmě podařilo o 12 procent zvýšit tržby.

Ztráta na jednu akcii Delty tak dosahuje hrozivých 16,15 USD. Na burze se nyní jedna akcie prodává zhruba za sedm dolarů, což je blízko ročního minima. Před rokem byli investoři za jednu akcii ochotni zaplatit skoro 22 dolarů.

Před rokem měla Delta ztrátu 130 milionů dolarů. V té době byla ještě pod ochranou konkurzního soudu, který jí umožnil znovu se postavit na nohy bez toho, aby bylo nutné vyhlásit likvidaci. Delta v letech 2001 až 2004 nashromáždila takové dluhy, že v září 2005 vyhlásila bankrot a požádala o soudní ochranu před věřiteli.

Pokud by se v letošním prvním čtvrtletí nebraly v úvahu mimořádné položky, jako je odpis hodnoty části majetku, měla by Delta ztrátu jen asi 274 milionů dolarů. I tak je to proti loňsku dvojnásobek. Ztráta na akcii by činila 69 centů, zatímco analytici v průměru počítali se ztrátou 49 centů na akcii.

Tržby se ve čtvrtletí zvýšily na 4,77 miliardy dolarů. Nicméně náklady na nákup paliva vzrostly o 585 milionů dolarů.

Když Delta opouštěla soudní ochranu, předpokládala, že bude její tržní kapitalizace činit 9,4 miliardy až 12 miliard dolarů. Odhad se ale opíral o předpoklady, že ropa se bude prodávat za zhruba 70 dolarů. Nyní ale její cena činí téměř 120 dolarů za barel a tržní hodnota Delty dosahuje jen asi dvou miliard dolarů.

Northwest Airlines, který fúzí zanikne, protože sloučený podnik ponese název Delta, zvýšil provozní tržby o 8,8 procenta na 3,1 miliardy dolarů. Podobně jako Deltě i Northwestu prudce vzrostly náklady na palivo, a to o 58 procent na 1,11 miliardy dolarů.

Celková čtvrtletní ztráta Northwestu zahrnuje rovněž odpisy 3,9 miliardy dolarů. Bez tohoto vlivu a bez započtení ztrát, které souvisí se zajišťovací operací proti cenovým výkyvům leteckého paliva, činila ztráta Northwestu 191 milionů dolarů. Před rokem, kdy Northwest také působil pod ochranou konkurzního soudu, ztráta činila 292 milionů dolarů.

Delta i Northwest jsou členy letecké aliance SkyTeam, kam patří rovněž České aerolinie. Delta loni na jaře zavedla přímou leteckou linku do Prahy a lety na této trase od té doby posílila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK