Analytici: Rekordně drahá ropa a euro mohou zpomalit ekonomiku

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Rekordní ceny ropy a posílení eura vůči dolaru na historické maximum mohou zpomalit světovou ekonomiku, což by se projevilo i na růstu tuzemského hospodářství, shodli se analytici oslovení ČTK. Oba tyto vlivy se v posledních dnech vyhrotily. Slabý dolar ale nyní tlumí růst cen pohonných hmot. Přesto prý může být v létě benzin u českých pump rekordně drahý.

Posilování eura je bezesporu významným rizikovým faktorem růstu eurozóny, a tím i ostatních ekonomik napojených na poptávku v těchto zemích, tedy včetně Česka či Číny, řekl analytik ING Wholesale Banking Vojtěch Banda. Vliv růstu ceny ropy na ekonomický růst se všeobecně předpokládá být negativní. Zatím však také významně tlumí pokračující posilování koruny k dolaru, připomněl.

K poklesu ceny ropy na nižší úrovně bude muset přispět výraznější zpomalení světové ekonomiky, než s jakým se na trzích momentálně počítá, uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Cena ropy vyjádřená v českých korunách rovněž roste a je podle něj jen otázkou týdnů, kdy se projeví v ceně pohonných hmot. "V plné motoristické sezoně se letos můžeme dočkat rekordních cen benzinu a nafty," dodal.

Euro během úterního večera prorazilo psychologickou kulatou hladinu 1,60 USD/EUR. Kurz se zastavil až na metě 1,602 USD/EUR. Takto slabý dolar ještě nikdy nebyl. Světové ceny ropy v úterý s podporou slabého dolaru stoupaly na další rekordy a americká ropa se těsně přiblížila hranici 120 dolarů za barel. "Prudké turbulence na světových trzích se v peněženkách Čechů zatím zásadně neprojevily, protože pro nás je důležitý hlavně kurz koruny k euru. Turbulence nejvíce pociťujeme v tom, že je rekordně levná elektronika a benzin není tak drahý, jak by mohl být," upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Jak vysvětlil, objevuje se začarovaný kruh mezi rostoucí cenou ropy a slabým dolarem. Čím je dolar slabší, tím více globální investoři nakupují ropu. Čím je ropa dražší, tím více roste obava z inflace v Evropě. Čím jsou obavy z inflace vyšší, tím větší je tlak na posílení eura a oslabení dolaru. Začarovaný kruh se uzavírá a opět roste cena ropy. "Navzdory zkušenosti z minulosti nás tak čeká nejspíš recese v USA spojená s rekordní cenou černého zlata," poznamenal.

Kurz eura k dolaru v nejbližších třech měsících by měl pravděpodobně zůstat víceméně stabilní blízko současných 1,600 USD/EUR, odhadl Benda. Ve druhém pololetí očekává mírné posilování dolaru směrem k 1,500 USD/EUR. Důvodem však prý nebude ani tak výrazné zlepšení ekonomiky USA, jako spíše zhoršující se výhled na ekonomiku eurozóny. Scénář vývoje cen ropy se odvíjí od zpomalení růstu světové ekonomiky. Zatím se jeví jako velmi pravděpodobný vývoj další růst cen ropy k hranici 130 dolarů za barel, podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK