Koruna k euru končí na otevíracích úrovních

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Česká měna se po dopoledním mírném oslabení vrátila ke svým otevíracím hodnotám kolem 25,06 Kč/EUR. Na optimističtější prognózy ministerstva financí nereagovala. Vůči dolaru koruna odpoledne oslabila na 15,79 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Během seance česká měna oslabila na 25,12 Kč/EUR, odkud se však následně vrátila. U ostatních měn v našem regionu rovněž registrujeme vývoj bez jasného směru," uvedl analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk. "Dnešní vývoj koruny nebyl nijak zajímavý," doplnil analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Prognózy ministerstva financí zůstaly bez odezvy. Odhad růstu tuzemské ekonomiky v letošním roce ministerstvo zvýšilo na 4,9 procenta z předchozích 4,7 procenta. Letošní inflaci předpovídá úřad vyšší než dříve, a to šest procent.

Pro druhou polovinu roku očekávají ekonomové oslabení koruny ke 25,50 Kč/EUR, Mezinárodní měnový fond (MMF) předpovídá vzestup kurzu. Zástupce fondu pro střední a východní Evropu Christoph Rosenberg dnes uvedl, že země střední Evropy a Pobaltí stále ještě sklízejí přínosy ze svého vstupu do Evropské unie a středoevropské měny včetně české koruny se budou díky sbližování s EU reálně dále zhodnocovat.

Dolar k euru během dne posílil na 1,5880 USD/EUR poté, co během amerického obchodování se euro vůbec poprvé od svého zavedení v roce 1999 dostalo na úrovně nad 1,60 dolaru. "V pozadí dlouhodobého oslabování dolaru stojí špatný stav americké ekonomiky," uvedl hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK