Dolar všeobecně sílí, snížení sazeb Fedu je nejisté

25.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v pátek dosáhl měsíčního maxima vůči koši světových měn a vzdálil se na čtyři centy od historického dna vůči euru z tohoto týdne, podpořen...

...zlepšenou důvěrou ve vztahu k americké ekonomice.

Počet práceschopných Američanů, kteří poprvé požádali o podporu v nezaměstnanosti, minulý týden nečekaně klesl, ukázaly čtvrteční údaje. Naznačily tak, že ekonomika Spojených států na tom nemusí být tak špatně, jak se původně myslelo.

Futures na úrokové sazby americké centrální banky (Fed) nyní započítávají 30procentní pravděpodobnost, že Fed ponechá příští týden hlavní sazbu beze změny na současných 2,25 procenta <FEDWATCH>. Ještě před týdnem přitom ukazovaly půl na půl na možnost snížení úroků o 25 či 50 bazických bodů.

Dolarový index, jenž sleduje vývoj dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, v pátek vzrostl na měsíční maximum 73,030 bodu <.DXY>.

Euro ve 12:00 klesalo o 0,4 procenta na 1,5610 dolaru <EUR=> poté, co sklouzlo až na 1,5555, nejnižší úroveň od 3.dubna.

V kontrastu s nepatrně silnějšími údaji o americké ekonomice ve čtvrtek vykázal německý index podnikatelské důvěry Ifo nejprudší měsíční pokles od září 2001, a sice na dvouleté dno.

Tyto údaje spolu se slabšími průzkumy o průmyslové aktivitě eurozóny srazily euro z rekordní úrovně nad 1,60 dolaru, kam se vyšplhalo v úterý.

"Trh zcela ignoroval potenciální rizika pro růst (eurozóny) a vnímání těchto rizik nyní dosáhlo významné úrovně," řekl Michael Klawitter, měnový stratég ze společnosti Dresdner Kleinwort ve Frankfurtu.

Dolar v pátek posílil také na dvouměsíční maximum 104,81 jenu <JPY=>, když japonská měna nedokázala těžit ani ze zprávy, že jádrové spotřebitelské ceny v Japonsku v březnu rostly nejrychlejším tempem za poslední desetiletí.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK