V dopravě hrozí stávka kvůli platům řidičů autobusů

25.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Dopravu v Česku by mohla ochromit stávka kvůli platům řidičů meziměstských autobusů. Jak oznámil předseda Odborového svazu dopravy (OSD) Luboš Pomajbík, svaz již vyhlásil stávkovou pohotovost. Odborářům se nelíbí nařízení vlády z roku 2006, podle kterého řidiči autobusů nedostávají mzdu za dobu, kdy neřídí a čekají například na konečné. Stávkovou pohotovost drží podle Pomajbíka všech 16.500 členů svazu, který sdružuje pracovníky v silniční, letecké a vodní dopravě.

"Je potřeba zdůraznit ten protiprávní stav, kterým jsou diskriminováni pouze řidiči pravidelné meziměstské dopravy," uvedl Pomajbík. Odborům se zdají zdlouhavá jednání, která o změně nařízení vedou s legislativní radou vlády a ministerstvy sociálních věcí a dopravy.

Pro případnou stávku počítá Pomajbík se solidaritou členů s řidiči autobusů. "Předpokládám, že i nákladní doprava by vstoupila do stávky," uvedl předseda OSD.

Stávková pohotovost potrvá nejméně do úterý, kdy se má uskutečnit schůzka odborářů s ministrem dopravy Alešem Řebíčkem a prezidentem Svazu dopravy Jaroslavem Hanákem. S čím na schůzku půjdou zástupci ministerstva dopravy, nechtěl mluvčí úřadu Karel Hanzelka předjímat. "Uvidíme, jak dialog dopadne, ale nemyslíme si, že by nastal nejhorší scénář," řekl Hanzelka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK