MfD: Vláda musí v rozpočtu na příští rok ušetřit desítky miliard

26.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Stát zřejmě bude muset v příštím roce ušetřit ze státního rozpočtu desítky miliard korun. Jak píše dnešní Mladá fronta Dnes, vyplývá to ze závazku kabinetu splnit výdajové rámce pro rok 2009 ve výši 1,1 bilionu korun. Reálné výdaje ale podle deníku mají tento limit překročit o 26 miliard korun, které bude nutné seškrtat například ve výdajích na provoz úřadů.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) se pravděpodobně dostane do střetu s kolegy z jiných resortů kvůli tomu, že jejich úřady už s naplánovanými penězi počítají. Škrty přitom podle listu mohou být ještě větší. Záleží na tom, jestli například šetrnějším křídlo ODS ustoupí skupině kolem Michala Doktora a Vlastimila Tlustého, kteří chtějí více snižovat sociální pojištění, poznamenává MfD. Deník zároveň uvádí, že v roce 2010 skutečné výdaje pravděpodobně překročí schválené rámce až o 41 miliard korun.

Více než polovina všech bilionových výdajů rozpočtu je pevně daná; jde hlavně o důchody, sociální dávky či nemocenské. V nich škrty přicházejí v úvahu, pokud jsou provedeny v předstihu. Další teoretický prostor ke škrtům je v platech půl milionu státních zaměstnanců. Ale i tam naopak hrozí, že bude potřeba více peněz, a tak údajně zbývá hledat úspory ve výdajích na provoz, píše MfD.

Stát by měl v příštím roce hospodařit s rozpočtovým výdajem 1,1 bilionu korun, tedy zhruba stejným jako letos. V roce 2010 by stát měl vydat 1,138 bilionu korun a v roce 2011 pak 1,202 bilionu korun. Jde o závazné střednědobé výdajové rámce navržené ministerstvem, které kabinet schválil na začátku tohoto týdne. Ministerstvo financí zdůraznilo, že schválené limity na útraty budou dodrženy, píše MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK