Náklady na arbitráže už přesáhly 1,2 miliardy korun

27.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Stát do konce loňského roku zaplatil za právní služby související s arbitrážemi více než 1,2 miliardy korun. V samotném roce 2007 to bylo přes 150 milionů korun. ČTK to sdělilo ministerstvo financí.

Podle dřívějších statistik většinu peněz z celkové sumy tvoří náklady na již ukončený spor se společností CME o televizi Nova a na spor s japonskou Nomurou. Spor se společností CME stál údajně stát 432 milionů korun. Na arbitráže s Nomurou stát celkově vynaložil za uplynulá léta přes půl miliardy korun.

Česko bylo již v arbitráži s Nomurou o 40 miliard korun kvůli zkrachovalé IPB označeno viníkem a hrozí mu, že zaplatí až sedm miliard korun. Přesnou výši odškodnění, která může být podle MF i nulová, se stát dozví nejpozději do poloviny června. Stát s Nomurou uzavřel předloni v listopadu smír. V rámci smlouvy se Nomura a Česko dohodly ukončit arbitráže o desítky miliard korun kvůli padlé IPB.

Stát v současnosti čelí arbitrážím za stovky milionů korun. Jde například o spor s firmou Diag Human, které už v roce 2002 musela ČR zaplatit 326,6 milionu Kč. Její majitel Josef Šťáva ale požaduje další miliardy. Lucemburská European Media Ventures zase žaluje Česko kvůli investici do regionální televizní stanice TV3 v hodnotě 45 milionů dolarů (více než 720 milionů korun).

K arbitráži míří rovněž dlouholetá kauza karlovarského golfového hřiště Cihelna. Německý podnikatel Peter Franz Vöcklinghaus se rozhodl, že bude po státu požadovat 620 milionů korun za zmařenou investici. S úroky se suma šplhá rovněž až k miliardě.

Největší současná mezinárodní arbitráž Česka, v níž majitel ostravských oceláren žaluje stát téměř o 20 miliard korun, by mohla skončit už do poloviny roku.

Žaloby ovšem podává i Česko. Stát například zažaloval ČSOB o 27 miliard korun. Tvrdí, že bývalá banka IPB měla v době prodeje do rukou ČSOB podstatně větší hodnotu, než se dosud vědělo, a chce proto tuto sumu zpět. ČSOB zase požaduje po státu zaplatit 1,7 miliardy korun. Částka představuje dluh firmy J.Ring Jaroslava Roušala vůči IPB, který ČSOB zdědila. Obě žaloby řeší jedna arbitráž.

Kvůli této arbitráži MF tento týden požádalo Nomuru, aby stát mohl ve sporu s ČSOB předložit veškeré písemné materiály a důkazy Nomury a také použít svědky, kteří vypovídali ve prospěch japonské banky, když zažalovala Česko, protože dostatečně neochránilo její investici do bývalé IPB.

Stát dosud prohrál arbitráže za zhruba 12 miliard korun, nyní se stát účastní asi 12 sporů, v nichž se rozhoduje o dalších 50 miliardách. Zatím nejvíce stát zaplatil společnosti CME za znehodnocení investice do televize Nova, tehdy to bylo 10,7 miliardy Kč.

Naopak v poslední době stát například vyhrál vyhrál arbitráž, která se vedla u tribunálu v Paříži, s ocelářskou skupinou ArcelorMittal. ArcelorMittal požadoval po ČR zaplacení 5,79 miliardy korun za 14 procent akcií bývalé Nové Huti, jež nezískal. V lednu ve stejném sporu a o stejnou částku neuspěla také společnost Petrcíle.

Arbitrážní řízení je sice rychlejší a efektivnější než projednání u soudu, stojí ale mnohem více peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK