Japonské akcie vzrostly na dvouměsíční maximum

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. dubna (ČTK) - Japonské akcie za dnešek posílily o pětinu procenta a uzavřely den nejvýše za dva měsíce. Nahoru táhly trh zejména emise finančních společností, například banka Mitsubishi UFJ Financial Group, díky obnovené důvěře investorů v kondici odvětví.

Index Nikkei zahrnující nejsilnější tituly tokijské burzy stoupl o 30,90 bodu na 13.894,37 bodu. Jde o jeho nejvyšší závěr od 28. února; za uplynulý týden si přitom index připsal celkem 2,9 procenta.

Nejvyšší zisk, téměř šest procent, si dnes připsala emise společnosti Kyocera díky lepší výsledkové předpovědi, než se očekávalo. Automobilky, například Honda Motor, pak těžily z nižšího kurzu jenu.

Nikkei se části dnešních zisků vzdal poté, co dosáhl hranice 14.000 bodů. K opatrnosti investory přimělo i čekání na rozhodnutí americké centrální banky o nastavení úrokové politiky. Fed bude jednat o stavu ekonomiky a úrocích tento týden. V úterý se v Tokiu obchodovat nebude kvůli státnímu svátku.

Dolar posílil o 0,2 procenta na 104,64 JPY za sílícího očekávání, že Fed přestane úroky snižovat. Kurz eura nepatrně stoupl na 1,5640 USD a k jenu posílil o 0,3 procenta na 163,70 JPY.

Japonská měna klesala také proto, že akcie v Tokiu rostly, což posílilo názor, že je to nejhorší z úvěrové krize pryč, a investoři se pustili do takzvaných obchodů carry trades. Při nich investují nízkoúročené jeny do měn a aktiv s vyššími výnosy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK