Electrolux vykázal v Q1 ztrátu, ve výhledu opatrný

28.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Firma Electrolux <ELUXb.ST> v pondělí vykázala za první čtvrtletí poněkud nižší jádrovou ztrátu, než se čekalo, očekává však celoroční zisk...

...na dolním konci vlastní prognózy.

Druhý největší výrobce domácích spotřebičů na světě sklouzl do ztráty před úroky a zdaněním a po vyloučení mimořádných položek ve výši 39 milionů švédských korun (6,5 milionu dolarů) proti zisku 757 milionů korun před rokem. Důvodem byla slabá poptávka na začátku roku a náklady na restrukturalizaci a uvádění nových produktů na trh.

Výsledek předčil průměrný odhad analytiků oslovených Reuters, kteří očekávali ztrátu 64 milionů korun.

Švédský výrobce vysavačů, praček, ledniček a mrazniček už dříve v dubnu varoval, že za první tři měsíce roku vykáže ztrátu, ponechal však prognózu zisku na celý rok.

Po zprávě z minulého týdne o nečekaně prudkém propadu čtvrtletního zisku většího amerického konkurenta Whirlpool <WHR.N>, jenž srazil celoroční předpověď zisku, přitom mnozí analytici očekávali, že také Electrolux sníží výhled.

Přestože firma potvrdila, že letošní provozní zisk bude v souladu s rokem 2007, dodala, že to může stále implikovat pokles zisku.

"Když jsme v únoru zveřejnili výhled, byl jsem požádán, abych definoval slova "v souladu", a moje odpověď byla, že "v souladu" znamená plus minus jednocifernou změnu v procentech," uvedl generální ředitel Hans Straberg.

"Vzhledem k současnému vývoji na trhu očekávám, že náš letošní provozní výsledek bude na dolním konci tohoto rozpětí."

Mezi další značky v portfoliu Elektroluxu patří AEG, Zanussi a Frigidaire.

[STOCKHOLM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK