Koruna se pohybuje kolem pátečních úrovní

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Česká měna se dopoledne pohybovala kolem pátečních úrovní. Proti euru byla v 11:00 jen mírně silnější na 25,23 Kč/EUR a k dolaru mírně slabší na 16,12 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna se v úvodu obchodování podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka pokoušela dostat na silnější úrovně, avšak vzápětí se vracela na hladinu pátečního závěru.

Víkendovou informaci ministra financí Miroslava Kalouska o tom, že rozpočet skončí příští rok zřejmě v menším deficitu, než byl původní předpoklad, hodnotí Vlk jako neutrální. "Směr koruně pravděpodobně bude dál udávat region a potažmo eurodolar," uvedl Vlk. Další informace, případná koupě Seznamu společností Microsoft, je podle něho na úrovni spekulací a na koruně se neprojevuje. Transakce by se mohla uskutečnit v dolarech, tedy bez vlivu na kurz.

Dolaru se po solidním posílení z minulého týdne daří většinu zisků držet. Dočkal se pouze mírné korekce, po které se kurz pohybuje na 1,565 USD/EUR.

Optimismus při pohledu na americkou ekonomiku doposud postupně narůstal. Tento týden však bude podle Vlka představovat důležitou prověrku, kdy se očekává několik důležitých dat a zároveň americká centrální banka (Fed) bude rozhodovat o sazbách.

Série událostí začíná až v úterý, do té doby může dolar vytrvat na současné úrovni, případně v opatrnosti mírně ztrácet. "To by znamenalo snížení negativního tlaku na středoevropské měny, a koruna by tak pro dnešek mohla zůstat bez dalších ztrát," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK