Prognóza EK je pro Slovensko příznivá

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. dubna (zpravodaj ČTK) - Růst spotřebních cen na Slovensku by měl zažít vrchol ve třetím čtvrtletí letošního roku a poté by měl začít mírně zpomalovat. Za celý letošek by inflace měla činit 3,8 procenta a v příštím roce 3,2 procenta. Vyplývá to makroekonomické prognózy, kterou dnes zveřejnila Evropská komise. Tato předpověď by mohla Slovensko přiblížit k přijetí eura. Obavy z vysokého růstu cen, který by vstup do eurozóny mohl případně zhatit, se nepotvrdily.

"Příznivé efekty na konci roku 2008 by měly vést k určitému zpomalení růstu spotřebitelských cen, obzvláště při kontrole druhotných dopadů a v případě, že nenastane další vlna zvyšování cen komodit na světovém trhu," uvedla komise. Zpomalení růstu spotřebitelských cen by prý mohlo být ještě nižší, ale EK pro konec letošního roku očekává vyčerpání zásob cigaret s ještě starými cenami. Pak by se na trhu měly objevit zásoby nové, již s vyššími cenami.

Slovensko zůstane přes určité zpomalení jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik v unii i letos a příští rok. Jako u jednoho z mála členských států Evropská komise ponechala odhad růstu HDP na Slovensku stejný jako na podzim. V ostatních případech přitom odhady většinou snižovala, někdy i výrazně. Slovenská ekonomika by měla letos vzrůst o sedm procent a v příštím roce o 6,2 procenta.

"Domácí poptávka pravděpodobně zůstane hlavní hybnou silou ekonomické expanze, zatímco příspěvek (k HDP) exportu by měl ve sledovaném období výrazně klesnout," uvedla komise ve své předpovědi.

Téměř neměnný by měl letos i příští rok zůstat rozpočtový deficit. Brusel pro letošek odhaduje, že veřejné finance skončí se schodkem ve výši dvou procent a v roce 2009 se schodkem 2,3 procenta. "Celkový dluh by měl zůstat vesměs stabilní," dodala komise s tím, že v současnosti dosahuje necelých 30 procent HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK