VERZE 2-Prognóza EU věstí úspěšné přijetí eura na Slovensku

28.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, komentář analytika, reakci...

...koruny)

Evropská komise v pondělí předpověděla, že meziroční inflace na Slovensku dosáhne v letošním třetím kvartále vrcholu a v příštím roce opět zvolní. Podle analytiků je to pro zemi usilující o přijetí eura od 1.ledna 2009 pozitivní zpráva.

Exekutiva Evropské unie v pravidelné pololetní ekonomické prognóze uvedla, že růst harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) v roce 2009 zpomalí na 3,2 procenta z letošních 3,8 procenta. Loni slovenský HICP činil 1,9 procenta.

Prognóza neobsahuje klouzavou 12měsíční průměrnou míru inflace, která se používá při hodnocení uchazečů o přijetí jednotné měny. I tak však může sloužit jako určité ujištění, že je Slovensko schopno udržet růst cen pod kontrolou.

Komise dále uvedla, že inflace v rámci 15členné eurozóny letos vyskočí na 3,2 procenta z loňských 2,1 procenta, než v příštím roce zpomalí na 2,2 procenta.

Slovenská koruna <EURSKK=> po zprávě zpevnila vůči jednotné měně o 0,6 procenta na historický rekord 32,220 za euro.

Analytici a politici uvedli, že nejistý výhled slovenské inflace je pro zemi jedinou překážkou na cestě ke vstupu do nyní 15členné eurozóny.

"(Předpověď) je obecně pozitivní, ačkoli prognózy podle mě zcela nevylučují překvapivé rozhodnutí," řekla analytička Raffaella Tenconiová z firmy Dresdner Kleinwort.

Pondělní předpověď poskytne jistá vodítka Evropské komisi, jež 7.května předloží doporučení, zda by se mělo Slovensko stát od příštího roku členskou zemí eurozóny po vzoru dalších nováčků v EU, Slovinska, Kypru a Malty.

Ministři financí členských států EU definitivně rozhodnou v červnu.

"Od posledního kvartálu roku 2007 se rychle rostoucí ceny potravin a energií promítly do postupné akcelerace inflace HICP, jež by měla kulminovat ve třetím kvartálu roku 2008," uvedla Evropská komise.

"Příznivá srovnávací báze na konci letošního roku by měla zajistit poněkud slabší míru inflace, obzvlášť pokud budou pod kontrolou druhotné dopady a nedojde k dalšímu vzestupu cen komodit na světových trzích."

SILNÝ EKONOMICKÝ RŮST

Slovensko nyní plní všechna kritéria pro vstup do eurozóny, jež zahrnují nominální inflaci, rozpočtový schodek, veřejný dluh, dlouhodobé úrokové sazby a měnovou stabilitu.

Dvanáctiměsíční míra inflace činila v březnu 2,2 procenta, hluboko pod povoleným stropem 3,2 procenta [ID:nMUL636242].

Budoucí inflační trendy se obtížně předpovídají a komise se chce vyhnout další ostudě poté, co se spálila v případě Slovinska.

Komise v roce 2006 označila slovinskou inflaci za udržitelně nízkou, a pak byla nucena sledovat, jak tamní růst cen v roce 2007 dosahuje rekordních hodnot v rámci eurozóny, uvedly zdroje z prostředí EU.

Exekutiva EU také předpověděla, že slovenská ekonomika poroste nejrychleji ze všech 27 členských zemí Evropské unie. Hrubý domácí produkt má letos přidat 7,0 procenta a 6,9 procenta v roce 2009. V roce 2007 země expandovala o 10,4 procenta.

Slovenský premiér Robert Fico v pondělí řekl, že se jeho vláda bude snažit, aby pro přijetí eura vyjednala co nejsilnější konverzní kurs.

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK