Rada zakázala reklamu Stocku kvůli mladistvě vypadajícím herečkám

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 28. dubna (ČTK) - Rada pro reklamu označila jako neetickou televizní reklamu na Fernet Stock 8000. Podle ní televizní spot, v němž herečky pijí nápoj v kombinaci s gumovými medvídky, neodpovídá jejímu kodexu, který mimo jiné stanoví, že žádná osoba vystupující v reklamě jako konzument alkoholického nápoje nesmí jako osoba mladší 25 let ani vypadat a musí mít víc než 25 roků. Rada vyhověla stížnosti fyzické osoby. Likérka rozhodnutí respektuje a spot dočasně stáhne z vysílání, řekl ředitel Stocku Plzeň - Božkov Martin Petrášek.

"Zásadně s ním ale nesouhlasíme a dnes jsme se proti verdiktu u rady odvolali. Považujeme rozhodnutí za absurdní. Dvěma herečkám je aktuálně 27 a 28 let, jsou to mladé dospělé ženy. Oblečení ani make-up je nijak neomlazují," dodal. Fakt, že je reklama hravá, herečky se v ní věnují adrenalinové zábavě a pijí nápoj s medvídky podle Petráška nestačí, aby byly vnímány mladší 25 let. Navíc spoty vždy běžely v hlavním vysílacím čase, který oslovuje celou populaci.

Fernet Stock 8000 byl uveden na trh loni na podzim a hlavní cílovou skupinou jsou lidé od 25 do 35 let. "Rituál pití osmitisícovky s medvídkem ve skleničce si vytvořili sami konzumenti, je to trend přímo z trhu, to jsme my nevymysleli," dodal Petrášek.

Rozhodnutí rady přichází po dvou měsících od televizní premiéry spotu. Nyní ji výrobce dočasně ukončí do doby, než bude znát konečnou odpověď rady na protiargumenty. Spot bude dočasně k dispozici pouze na internetových stránkách www.fs8000.cz.

Stock se podle ředitele vždy usiluje o to, aby jeho reklamní i ostatní aktivity byly v souladu s platnými zákony. Je členem Fóra zodpovědných výrobců lihovin, vázán přísným etickým kodexem.

Spot je z dílny reklamní agentury Sabotage Františka Bumbálka. Režíroval ho Wayne Halloway, který stál například u globální kampaně Adidasu. Hudbu složil Mirek Chyška z J.A.R., zpívá Dan Bárta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK