Gilsonová: Podíl PC v domácnostech v ČR stoupl na 40 pct

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Osobní počítač v Česku v současnosti využívá kolem 40 procent domácích uživatelů. Oproti loňsku se rozšířenost PC zvýšila o desetinu. Na setkání s novináři to dnes uvedla generální ředitelka tuzemské pobočky Microsoftu Jane Gilsonová. Firma chce v rámci své tříleté strategie do příštího roku rozšířit PC do poloviny českých domácností.

Nárůst uživatelské základny chce Microsoft podpořit zaměřením na starší generaci a začínající uživatele. Pro studenty firma loni spustila nabídku obsahující 19 produktů za poloviční cenu, pro seniory pak přišla s nabídkou upravených PC. Studentských licencí a zlevněných licencí pro domácnosti firma prodala přes 100.000.

Od poloviny minulého roku česká pobočka prodala 10.000 herních konzol Xbox, v příštím roce by na český trh mohl přijít mediální přehrávač Zune. O termínu jeho uvedení ale zatím firma nerozhodla. "Chceme nejprve pro Zune připravit infrastrukturu a budujeme partnerskou síť," uvedla Gilsonová.

Zároveň popřela, že by Microsoft, který usiluje o vyhledávač Yahoo, měl zájem o tuzemskou internetovou jedničku Seznam.cz. "Je to nesmysl. O ničem takovém nyní neuvažujeme," uvedla Gilsonová. Informaci zveřejnily dnešní Hospodářské noviny.

Microsoft by měl dnes oznámit společný projekt s Českými drahami, který má umožnit nákup jízdenek po internetu včetně lístků do zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK