Remek: Šance ČR na sídlo Galilea snižuje lobbing velkých zemí

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Šance České republiky na získání sídla systému Galileo snižují silné ekonomické zájmy a lobbing velkých zemí Evropské unie. Řekl to europoslanec a první československý kosmonaut Vladimír Remek. Praha, ačkoliv by souboj o Galileo neměla vzdávat, proto prý musí být připravena na případnou prohru a mít připravenou záložní variantu. Mohla by sloužit jako sídlo jiného evropského úřadu.

"Já se obávám, že to je opravdu velmi významná agentura a že ty tradiční členské země, zejména ty velké, které do kosmonautiky hodně vložily, o to velmi stojí," řekl Remek o sídle agentury GSA, která má Galileo řídit. "Budou se hledat cesty, jak nám to nedat," uvedl Remek a zmínil přitom aktuální rozhodnutí unie, že GSA bude prozatím sídlit v Bruselu.

Ve své snaze ČR naopak spoléhá na slib EU, že nově vzniknuvší úřady budou sídlit ve státech, které do EU vstoupily v roce 2004. "Pokud EU dodrží to, co sama vyhlásila, tak šance nebudou špatné," řekl Remek. Ve prospěch ČR údajně hraje i tradice kosmického průmyslu a flexibilita a rychlost, kterou prokázaly české úřady při vytváření podmínek pro pražské sídlo.

Česká republika oficiálně ohlásila svoji kandidaturu na sídlo Galilea na podzim v roce 2006. Kromě prestiže by Galileo v Praze mohlo přinést zakázky českým firmám a také nová pracovní místa. Podle náměstka ministra dopravy Petra Šlegra bude Česká republika usilovat o to, aby o sídle systému bylo jasno nejpozději příští rok.

Nyní Galileo prochází první fází, kdy se dokončují zkušební satelity. Na obloze létají zatím dvě družice; druhou z nich vynesla na oběžnou dráhu ruská raketa Sojuz v neděli. Během druhé fáze se počítá se zprovozněním všech třiceti uvažovaných družic. Třetí fáze je aplikační, kdy se bude systém rozvíjet o další funkce a podsystémy. Právě do třetí fáze se údajně může zapojit nejvíce českých firem.

Evropský navigační systém Galileo má rozšířit služby amerického vojenského systému GPS. Nejznámější službou Galilea budou navigační služby řidičům; uvažuje se také o využití jeho družic při vybírání elektronického mýtného na silnicích. Podle dnešních odhadů systém vyjde evropské daňové poplatníky na zhruba 3,5 miliardy eur, některé státy však mluví až o pěti miliardách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK