Vláda připravuje změnu v daňové slevě na manželku

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Vláda připravuje vlastní návrh změny podmínek pro uplatňování daňové slevy na manželku nebo manžela. K podobnému poslaneckému návrhu kabinet zaujal neutrální stanovisko. O osudu návrhu, který připravili převážně poslanci za KDU-ČSL, tak rozhodne až Poslanecká sněmovna.

"Téměř souběžně, s mírným zpožděním, je připraven vládní návrh této úpravy, takže máme neutrální stanovisko," řekl Topolánek, podle kterého jde poslanecký návrh správným směrem. Obsahuje ale prý některé problematické části a měl by být ještě projednán společně s vládním návrhem. Ten je podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase komplexnější a ještě výhodnější pro rodiny s dětmi.

Poslanecký návrh spočíval v tom, že pokud manžel nebo manželka ve společné domácnosti nemá vlastní příjmy převyšující ročně 38.040 korun, mohl by si druhý z nich odečíst z daně za letošní rok 24.840 korun. Novela zákona o dani z příjmu posunuje horní hranici příjmu druhého člena domácnosti nově až na 68.000 korun.

S návrhem přišli poslanci KDU-ČSL Tomáš Kvapil, Libor Ambrozek, Jiří Carbol, Ludvík Hovorka a Michaela Šojdrová. Spolu s nimi je pod ním podepsaný stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD Radko Martínek. Dopady na státní rozpočet odhadují autoři na 0,3 miliardy korun ročně. Na druhou strany ale předpokládají, že zhruba 30.000 daňových poplatníků získá ročně o 10.000 korun víc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK