VERZE 2-Ropa u rekordních 120 USD/barel v obavách o dodávky

28.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti o situaci v Nigérii, Velké...

...Británii)

Cena americké ropy v pondělí dosáhla čerstvého rekordu těsně pod hranicí 120 dolarů za barel. Vzhůru ji táhla řada faktorů včetně rozsáhlého narušení produkce v Nigérii a stávky v britské rafinérii, jež podtrhovaly obavy z ohrožení dodávek.

Cena ropy během dne opouštěla počáteční výšiny s tím, jak dolar rostl vůči euru a jenu. V pohybu americké měny se odrážela určitá očekávání, že americká centrální banka (Fed) ve středu možná nesníží úrokové sazby.

V 16:30 rostla cena barelu americké ropy <CLc1> 86 centů na 119,38 dolaru poté, co v noci vyšplhala až na 119,93. Londýnský Brent <LCOc1> posiloval o 80 centů na 117,14 dolaru za barel.

Neznámí ozbrojenci v neděli při útoku na policejní stanici v jihonigerijském státě Rivers, bohatém na ropu, zabili pět policistů a zmocnili se několika zbraní.

Firma Royal Dutch Shell <RDSa.L> musela kvůli útokům rebelů zavřít provozy o objemu produkce kolem 169.000 barelů denně.

Ropovod Forties North Sea s kapacitou 700.000 barelů denně zůstal v pondělí zavřený kvůli stávce v britské rafinérii Grangemouth. Provoz o výkonu 210.000 barelů denně zůstává nevyužitý kvůli sporu zaměstnanců ohledně penzijního programu.

Vlastník rafinerie, firma Ineos, očekává, že se stávkující dělníci vrátí do práce v úterý. BP uvedla, že ropovod Forties by poté mohl začít fungovat během 24 hodin, ale dalších pár dní může trvat, než opět dosáhne plné kapacity.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK