Pražská burza v závěru rostla, index PX přidal 1,21 pct

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Pražská burza odpoledne rostla, nejlépe si vedly akcie Erste Bank. Závěrečný index PX byl silnější o 1,21 procenta na 1591,4 bodu, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Vladimíra Urbánka z finančního serveru Kurzy.cz domácí akciový trh v úvodu nového týdne využil příznivý zahraniční vývoj ke svému vlastnímu výraznějšímu posílení. "Zájem o bankovní sektor v zahraničí se promítnul také k nám - nejvíce rostoucím titulem dnes byla Erste," uvedl Urbánek.

Akcie rakouské banky Erste zpevnily o silných 3,2 procenta na 1128 korun. "Tento titul bude zřejmě aktivnější do středy, kdy banka oznámí výsledky za první čtvrtletí letošního roku," uvedla obchodnice Patria Finance Miroslava Mičunková.

Výrazně si polepšily také cenné papíry mediální společnosti CETV, které rostly o 1,7 procenta na 1558 korun. O více než procento na 788,4 koruny získaly akcie realitní společnosti ECM.

Pokračující zájem byl podle Urbánka o akcie Telefóniky O2, které si polepšily o 0,82 procenta na 506,6 koruny. "Mimo jiné k tomu přispělo výrazně vylepšené doporučení od Citigroup. Její analytici zvedli cíl z 500 korun na 600 Kč a doporučení převrátili z původních prodat na koupit," dodal.

Naopak nejvíce ztrácely akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens, které spadly o 1,26 procenta na 469 korun. V červených číslech dnes také skončily akcie pojišťovny VIG, petrochemického holdingu Unipetrol a tabákové společnosti Philip Morris.

V systému pro nejkvalitnější cenné papíry SPAD byly dnes zobchodovány akcie za 1,516 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za loňský rok byl 3,602 miliardy korun. "Aktivita na trhu však byla opět velice nízká a po většinu seance se skoro neobchodovalo," uvedl obchodník Patria Finance Josef Kohout.

Okolní trhy uzavřely rovněž pozitivně. Varšavský WIG 20 kolem 17:00 rostl o 1,40 procenta, vídeňský ATX o 1,32 procenta a budapešťský BUX přidal mírných 0,18 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK