Česká koruna v posilování následovala slovenskou

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Česká měna odpoledne vůči euru posílila téměř o deset haléřů především kvůli zpevňování slovenské koruny, v závěru ale byla proti dopoledni silnější jen o tři haléře na 25,20 Kč/EUR. Mírně se zhodnotila i k dolaru na 16,10 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"V pozadí (posilování české koruny) stál především vývoj na Slovensku. Podle makroekonomické predikce Evropské komise zveřejněné dnes je nízká inflace na Slovensku dlouhodobě udržitelná. To otevírá Slovensku cestu ke společné evropské měně," uvedl hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Slovenská koruna po zveřejnění prognózy vylepšila svůj rekord k euru na 32,19 Sk/EUR.

"U české koruny předpokládáme, že bude pokračovat ve svém oslabování z minulého týdne," podotkl analytik Komerční banky Jiří Škop. Nevýrazný vývoj na eurodolarovém trhu měl dnes podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka malý vliv.

Dolar se po výkyvech oběma směry kolem 17:30 obchodoval vůči euru na 1,5643 USD/EUR, tedy mírně slabší než dopoledne. "Nové ekonomické informace dnes nepřišly. Očekávání, že je (americká centrální banka) Fed u konce se snižováním sazeb, je pro dolar pozitivní," doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK