OSN: Potravin je dost, za silným růstem cen je hlavně spekulace

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bern 28. dubna (ČTK) - Za současným rychlým růstem cen potravin je především spekulace, nikoli jejich nedostatek. Řekl to předseda programu OSN pro životní prostředí Achim Steiner, který se svými kolegy z dalších programů OSN jednal v Bernu o silném růstu nákladů na potravinovou pomoc.

Podle Steinera je ve světě dost potravin pro všechny a není důvod, aby se jejich ceny zvyšovaly tak rychle. Vedle vysokých činitelů OSN se schůzky zúčastnili i zástupci Světové banky a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Steiner agentuře AP řekl, že je třeba najít dlouhodobější řešení, jak ve světě podpořit zemědělskou výrobu. Součástí návrhů, které mají situaci zlepšit, je také snaha zastavit plýtvání vodou a hnojivy, jejichž cena je vysoká. Schůzka, která dnes začala, bude v úterý pokračovat.

Se Steinerem souhlasí i jeho kolegové, podle nichž je třeba usilovat o koordinovaný postup. "Dnes je na této planetě dostatek potravin, abychom nakrmili všechny," řekl Steiner. Fyzický trh a jeho zásobování je ale podle něj ovlivněn optikou termínových trhů, takže přístup k potravinám se tímto vnímáním deformuje.

Spekulace nese podle Steinera vinu na tom, že na trhu není místo pro chudé lidi, kteří si dražší potraviny často nemohou dovolit. Vlády by však měly odolat panice kolem prudkého růstu cen potravin a pokusit se zvýšit zemědělskou výrobu.

"Skutečné lidi a skutečné životy ovlivňuje dimenze, která je ve své povaze spekulativní," pokračoval Steiner. Miliony lidí podle něj najednou zjišťují, že nejsou schopni zaplatit základní potraviny. Zlomovým okamžikem byl patrně začátek letošního roku, kdy se ceny začaly výrazněji zvyšovat.

Světový potravinový program (WFP), který rovněž působí v rámci OSN, minulý týden požádal o zvýšení příspěvku, aby mohl plnit svou funkci. WFP požaduje dalších 755 milionů dolarů, aby smazal díru v rozpočtu, kterou způsobil rychlý růst cen potravin.

Za poslední rok se výrazně zvýšily ceny pšenice, rýže a dalších potravin, a přestože v posledních dnech některé komodity zlevňují, proti loňsku je silný cenový nárůst velmi zřetelný. Situaci patrně zhoršují také fondy soukromého kapitálu, které vycítily příležitost a do komodit masivně investují. Přímo se tak podílejí na jejich růstu.

Spojené státy minulý týden uvedly, že podle jejich zjištění nelze říci, že spekulace na komoditních trzích je hlavní příčinou růstu cen. Stoupenci tohoto názoru za hlavní příčinu růstu cen považují očekávání slabší úrody, což se může a nemusí naplnit, pokles zásob a v neposlední řadě i slábnoucí dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK