Americké akcie bez větších změn

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. dubna (ČTK) - Ceny amerických akcií se podle hlavních indexů příliš neměnily a na trh působilo několik protichůdných faktorů. Mezi těmi příznivými byly informace o dalších fúzích a akvizicích, proti nim ale stál pokles akcií finančních společností. Těm uškodily obavy z dalšího snížení dividend.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.909 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o téměř 0,2 procenta. Širší index S&P 500 vzrostl rovněž o 0,2 procenta a dostal se na 1400 bodů, index Nasdaq si připsal 0,3 procenta na 2430 bodů.

S optimismem investoři vyhodnocovali zprávu, že společnost Mars spolu s investiční společností Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta převezme za téměř 23 miliard dolarů největšího světového výrobce žvýkaček Wrigley.

Americká ekonomika nyní prochází fází silného útlumu a podle některých názorů už je v recesi. "Je zde určité riziko, že pokud to bude hodně dlouhá recese, může být příliš brzy na to, abychom mohli říct, že akciový trh dál poroste," řekl agentuře Reuters analytik společnosti Weeden & Co Steve Goldman.

Ve výraznějším růstu trhu brání pokračující zdražování ropy, která se prodává už za téměř 120 dolarů a v posledních dnech překonává jeden rekord za druhým. Vysoké ceny ropy jsou přínosem většinou jen pro těžební firmy, jejichž akcie i zisky se díky tomu zvyšují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK