Procento prázdných domů na prodej v USA ve čtvrtletí rekordní

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 28. dubna (ČTK) - Procento prázdných domů na prodej bylo v USA v prvním čtvrtletí letošního roku rekordní. Zpráva úřadu pro sčítání obyvatel ukázala, že procento prázdných domů k prodeji, bez nájemních domů, se zvýšilo na 2,9 procenta z 2,8 procenta ve čtvrtém čtvrtletí 2007 a bylo nejvyšší od roku 1956.

Nejvíce prázdných domů zůstává na západě země, kde údaj stoupl na sedm procent z 6,5 procenta v předchozích třech měsících. Procento prázdných domů se snížilo na středozápadě a jihu země, avšak zvýšilo se na Severovýchodě. Procento prázdných domů, nových i starších, se stabilně zvyšuje od poloviny roku 2005.

Podle ekonoma společnost Global Insight Patricka Newporta je zpráva velmi znepokojující. Ukazuje, že problémy s vysokou zásobou domů se nezlepšují, i když většina stavitelů omezila výstavbu nových domů.

Zpráva také ukázala, že procento vlastnictví domů zůstalo v prvním čtvrtletí na 67,8 procenta. Ukazatel tak klesá ze svého vrcholu 69,2 procenta, kde byl na konci roku 2004.

Předchozí pětiletý rozkvět trhu s bydlením v posledních dvou letech prudce obrátil. Americký trh bydlení se loni propadl do útlumu, který vedl k hypoteční krizi a následným otřesům na globálních finančních trzích. Prodej i ceny domů kvůli tomu výrazně klesly i v těch nejoblíbenějších oblastech jako Kalifornie a Nevada. Minulý týden ministerstvo obchodu uvedlo, že prodej nových domů v březnu klesl nejrychleji za 16 a půl roku.

Stavební společnosti jako Centex, Pulte Homes a Hovnanian Enterprises v posledním roce bojují s poklesem prodeje domů, protože se zhoršil přístup k hypotékám a ekonomická situace. Stavitelé proto snížili ceny, ale ani tak se jim nepodařilo přilákat dostatek nových kupujících, kteří se drží stranou i kvůli tomu, že nikdo neví, kdy se pokles cen zastaví.

Národní sdružení realitních kanceláří (NAR) minulý týden uvedlo, že se v březnu snížil také prodej starších domů, a to o dvě procenta. Ceny domů klesly meziročně o 7,7 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK