Wall St zavřel bez větších změn, tížila ekonomika

29.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie zavřely pondělní seanci bez větších změn poté, co letošní největší fúze ve Spojených státech neutralizovala slova jednoho z...

...jejích účastníků, Warrena Buffetta. Podle něj má země možná před sebou dlouhou a hlubokou recesi.

Na skomírajícím poli akvizic a fúzí se objevily známky života, když výrobce lentilek M&Ms Mars nabídl, že koupí firmu Wrigley Jr <WWY.N>, světovou jedničku ve žvýkačkách. S financováním akvizice o celkovém objemu 23 miliard dolarů pomůže Buffettova Berkshire Hathaway <BRKa.N>.

Transakce podtrhla názor, že akcie jsou poměrně levné, když se jejich hodnocení pohybuje u nejnižší úrovně za více než 12 let.

To pomohlo finančním titulům překonat zprávu Morgan Stanley, jež předpověděla těžkosti několika velkým bankám včetně Bank of America <BAC.N>. Akcie banky ubraly 0,3 procenta.

Buffett ale ve vysílání CNBC řekl, že Spojené státy by mohly uvíznout v delší a hlubší recesi, než si většina lidí myslí.

"Bez této transakce bychom kvůli financím skončili dole," řekl Jim Awad, předseda představenstva W.P. Stewart Asset Management. "Všichni by měli být rádi, že to přišlo. Ukazuje se, že úvěry jsou pořád k dispozici, ale bez Buffetta by to nevyšlo."

Index blue chips Dow Jones <.DJI> sklouzl o 0,16 procenta na 12.871,75 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> odepsal 0,11 procenta na 1396,37 bodu. Ale technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> posílil o 0,06 procenta na 2424,40 bodu.

Technologiím pomohl především Google <GOOG.O>, jenž přidal 1,5 procenta poté, co jeho konkurent Yahoo <YHOO.O> nereagoval na opětovnou nabídku na převzetí od Microsoftu <MSFT.O>.

Akcie Yahoo ztratily 1,4 procenta, Microsoft umazal 2,8 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK