Zaměstnanci rafinerie Grangemouth ukončili stávku

29.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. dubna (ČTK) - Zaměstnanci velké skotské rafinerie Grangemouth dnes ukončili dvoudenní stávku. Ta zcela odstavila obří ropovod Forties, jímž se přepravuje takřka polovina objemu ropy, kterou Británie těží v Severním moři.

"Stávka skončila. Chlapi jsou zpátky v práci," řekl mluvčí odborového svazu UNION Mark Lyon. Rafinerie zaměstnává 1200 pracovníků, kteří se stávkou snažili podpořit své penzijní požadavky. Obnovení plného provozu rafinerie by mohlo trvat až tři týdny, napsala agentura Reuters.

V Británii se nestalo více než 70 let, aby kvůli stávce zaměstnanců byla odstavena celá rafinerie. Část motoristů ve Skotsku se proto raději předzásobila pohonnými hmotami, přestože je vláda ujišťovala, že zásob je dostatek.

Stávka v Grangemouthu byla jednou z příčin dalšího růstu cen ropy. Barel referenčního typu West Texas Intermediate se v pondělí vyšplhal do těsné blízkosti 120 dolarů. Ceny ale zvyšuje i vysoká poptávka a neustálé útoky na ropná zařízení v Nigérii.

V Británii se denně zpracuje asi 1,5 milionu barelů ropy, z toho ropovodem Forties proudí zhruba 700.000 barelů. Ropa, která ropovodem denně proteče, má hodnotu kolem 50 milionů liber (zhruba 1,6 miliardy Kč). Dvoudenní stávka tak bude znamenat velkou újmu také pro státní pokladnu, protože ropné produkty jsou zatíženy vysokou daní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK