Ceny ropy po skončení stávky ve skotské rafinerii klesly

29.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Perth 29. dubna (ČTK) - Ceny ropy se dnes snížily poté, co zaměstnanci velké skotské rafinerie Grangemouth ukončili dvoudenní stávku. Ta zcela odstavila obří ropovod Forties, jímž se přepravuje takřka polovina objemu ropy, kterou Británie těží v Severním moři.

Kolem 9:20 SELČ klesla cena americké lehké ropy o 50 centů na 118,25 dolaru za barel. V pondělí se přitom vyšplhala až na rekordních 119,93 dolaru. Severomořská ropa Brent zlevnila o 62 centů na 116,12 dolaru, napsala agentura Reuters.

"Očekávalo se, že rafinerie v úterý obnoví provoz, což se bez žádných nových překvapení stalo. Takže tu máme určité vybírání zisků," řekl analytik Mark Pervan ze společnosti Australian & New Zealand Bank.

Ceny ropy by podle analytiků mohly klesat i v dalších dnech, protože investoři přesunují finanční prostředky z energetického sektoru do dolarů. Americkou měnu by mohlo podpořit očekávání, že americká centrální banka ve středu sníží základní úrokovou sazbu pouze o čtvrt procentního bodu na rovná dvě procenta a současně naznačí, že hodlá sazbu prozatím držet na této úrovni.

Ceny nicméně nadále tlačí vzhůru výpadky v dodávkách ropy z Nigérie. Ropný gigant Exxon Mobil zastavil prakticky veškerou svou nigerijskou těžbu kvůli stávce zaměstnanců. Ropná zařízení v Nigérii navíc sabotují členové povstaleckého Hnutí za osvobození delty Nigeru (MEND).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK