OSN zřídí kvůli potravinové krizi zvláštní skupinu

29.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bern 29. dubna (ČTK) - Organizace spojených národů se rozhodla zřídit speciální komisi v čele s generálním tajemníkem Pan Ki-munem, která bude mít za úkol bojovat se světovou potravinovou krizí. Dohodli se na tom na dnešním jednání šéfové OSN, Světové banky a Mezinárodního měnového fondu.

Pan Ki-mun uvedl, že se dohodl s dalšími čelními představiteli OSN na nutnosti přijetí několika opatření ve středně dlouhém a dlouhém období, která mají pomoci v boji s obrovským nárůstem cen základních plodin, jako pšenice a rýže. Podle něj nová opatření nemají nejen poskytovat nouzovou pomoc v době, kdy krize propukla, ale musí jít dále.

Hlavní prioritou podle Pan Ki-muna nyní zůstává získat dalších 755 milionů na financování Světového potravinového programu, který má v letošním roce poskytnout potravinovou pomoc pro 73 milionů lidí. O tuto částku se navýšil původní rozpočet programu ve výši 2,9 miliardy dolarů kvůli prudkému zdražení potravin. Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) má v plánu poskytnout farmářům v nejchudších zemích světa osivo za 1,7 miliardy dolarů.

Světová banka dodala, že zvažuje zřízení finančních instrumentů, které by pomohly hlavně chudým a nestabilním zemím a dalším poskytly rychlejší a flexibilnější finanční pomoc. V příštím roce banka zdvojnásobí úvěry pro zemědělský sektor v Africe na 800 milionů USD.

"Ačkoliv ceny pšenice v posledních několika dnech klesly, ceny rýže a kukuřice pravděpodobně zůstanou vysoké, a pšenice relativně také," řekl na setkání s novináři prezident SB Robert Zoellick. Ten také spolu s šéfem OSN vyzval země, aby nezakazovaly vývoz potravin, protože tím jen zhoršují současné problémy. "Naléháme na země, aby nevyužívaly zákaz vývozu. Tyto regulace jen podporují tvorbu zásob, táhnou nahoru ceny a ohrožují nejchudší lidi na světě, kteří nemají co jíst," dodal Zoellick.

Kromě krátkodobých nouzových řešení se podle něj mezinárodní organizace musí zaměřit hlavně na dlouhodobé řešení, včetně podpory světového obchodního systému. Ředitel Světové obchodní organizace (WTO) Pascal Lamy dodal, že krize je dalším důležitým důvodem, proč by mělo být co nejdříve dokončeno katarské kolo jednání o volném obchodu, které začalo v roce 2001. To má mimo jiné liberalizovat obchod s potravinami a dalším zbožím a službami prostřednictvím snížení cel a podpor.

Pan dodal, že současnou potravinovou krizi způsobilo několik faktorů. Patří mezi ně změny klimatu, dlouhá období sucha, změny chování spotřebitelů v rozvíjejících se zemích a také pěstování obilovin pro biopalivo, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK