Berlusconi pohrozil znárodněním Alitalie

29.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 29. dubna (ČTK) - Nový italský premiér Silvio Berlusconi dnes pohrozil opětovným znárodněním problémové letecké společnosti Alitalia, pokud bude Evropská komise i nadále kritizovat vládní půjčku, která má udržet leteckou společnost ve vzduchu a ochránit ji před okamžitým bankrotem. EK nyní zkoumá, zda půjčka 300 milionů eur (7,6 miliardy Kč) neporušuje pravidla Evropské unie.

Berlusconi kvůli šetření komise začal kritizovat EU za to, že než aby problémy řešila, tak je tvoří. Podle Berlusconiho je prioritní snahou záchrana aerolinek za pomoci skupiny italských podnikatelů, avšak pokud bude potřeba, stát nebo státní železniční společnost odkoupí 50,1 procenta akcií Alitalie, které nevlastní.

Berlusconi již od počátku tohoto měsíce, kdy ztroskotala jednání o převzetí státního podílu v Alitalii s aerolinkami Air France-KLM, tvrdí, že o italskou společnost má zájem konsorcium tvořené předními italskými podnikateli a finančními ústavy. Doposud však nezveřejnil žádná jména ani konkrétní plán na záchranu aerolinek.

Předseda představenstva italského výrobce pneumatik Pirelli uvedl, že by měl zájem investovat do záchrany Alitalie, pokud by se objevil jasný a transparentní plán. Podobně se vyjadřují i představitelé banky Intesa Sanpaolo.

Podle zástupců odborů se má ve středu ráno devět odborových svazů Alitalie setkat se zástupci skupiny investorů, kteří mají zájem o koupi státního podílu. Pozvánku na jednání odborům zaslala římská právnická firma, která má zastupovat zájemce o převzetí, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK