Akcionáři Komerční banky schválili dividendu 180 Kč

29.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Akcionáři Komerční banky schválili na řádné valné hromadě výplatu dividendy 180 korun na akcii před zdaněním. Na dividendy tak z loňského zisku připadne 6,84 miliardy korun. Uvedla to agentura Reuters. Loni banka vyplácela hrubou dividendu 150 korun na akcii. Kurz akcií Komerční banky na pražské burze byl kolem 3970 korun.

Na výplatu dividendy budou mít nárok majitelé akcií Komerční banky k dnešnímu dni. Dividenda začne být vyplácena 30. června. Schválená dividenda odpovídala návrhu představenstva Komerční banky a očekávání analytiků.

Na programu valné hromady bude i rozhodnutí o odkupu vlastních akcií. Představenstvo Komerční banky navrhlo valné hromadě ke schválení nabývání až desetiny vlastních akcií při cenovém rozpětí 2500 korun až 5000 korun za kus, oznámila banka.

Komerční banka loni meziročně zvýšila čistý konsolidovaný zisk o 22 procent na 11,23 miliardy korun. Předloni vykázala čistý zisk 9,21 miliardy Kč. Ke zvýšení čistého zisku nejvíce podle banky přispěla akvizice stavební spořitelny Modrá pyramida v říjnu 2006, nárůst počtu klientů a objemu úvěrů, vkladů i počtu transakcí. Výsledky nebyly nijak výrazně ovlivněny nepříznivou situací na světových finančních trzích.

Z hlavních konkurentů Česká spořitelna loni meziročně zvýšila čistý konsolidovaný zisk o 17 procent na 12,15 miliardy korun a Československá obchodní banka o 13,6 procenta 10,84 miliardy korun.

Société Générale, která je s podílem 60,4 procenta většinovým vlastníkem KB, vykázala za poslední čtvrtletí minulého roku rekordní čistou ztrátu 3,35 miliardy eur (přes 84 miliard Kč). Na konci ledna oznámila, že jí vznikla ztráta 4,9 miliardy eur z nekalých obchodních transakcí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK