Koruna oslabila na 25,24 Kč/EUR, k dolaru zpevnila

29.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Česká měna v závěru úterního obchodování smazala pondělní zisky a kurz se vrátil nad úroveň 25,20 Kč/EUR. Kolem 17:00 koruna k euru oslabila na 25,24 Kč/EUR, naopak k dolaru koruna zpevnila na 16,18 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka je hlavním faktorem pro českou měnu v současnosti region, z domova žádné podstatné zprávy nepřicházejí. "Slovenská koruna díky příznivému vývoji procesu vstupu do eurozóny drží silné pozice, ostatní měny ve střední Evropě včetně české koruny však oslabují," uvedl Vlk.

Evropská komise příští středu podpoří přijetí eura na Slovensku od 1. ledna 2009. Informoval o tom dnes internetový server EUobserver s odvoláním na návrh doporučení, které komise zveřejní právě 7. května.

Dolar k euru odpoledne oslabil, kolem 17:00 se obchodoval na 1,5607 USD/EUR. "Dnešní data z americké ekonomiky pro dolar vyšla smíšeně. Ceny domů podle indexu Case Shiller klesly o něco více, než se čekalo. Naproti tomu index spotřebitelské důvěry Conference Board byl v dubnu mírně lepší a revize vzhůru se navíc dočkal údaj za předchozí měsíc," poznamenal Vlk. Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory trh netrpělivě čeká na středeční zasedání americké centrální banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK