Wall St mírně oslabil, závažím farmaceutické firmy

30.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie v úterý mírně oslabily, když potíže dvou léků tížily farmaceutický sektor, což neutralizovalo úlevu z ústupu cen ropy z...

...nedávných rekordních výšin.

Zasedá bankovní také rada centrální banky (Fed). Trh čeká, že úrokové sazby klesnou a banka naznačí konec série razantního uvolňování měnové politiky, jež začala v září.

Vyhlídky na stabilní sazby pomáhaly dolaru a podílely se na pádu cen ropy <CLc1> o 2,5 procenta. Pokles cen černého zlata vyvolal mohutný vzestup leteckých společností, ale tížil akcie energetických firem.

Akcie Northwest Airlines <NWA.N> vylétly o 22,8 prcenta, zatímco dodavatel těžební techniky Schlumberger <SLB.N>sklouzl o 3 procenta.

Merck & Co <MRK.N> spadl o více než 10 procent den poté, co firma oznámila, že americký regulátor zamítl nový lék na kontrolu cholesterolu. To přimělo makléřské firmy ke snížení cílové ceny akcií společnosti.

Dalším závažím ve farmaceutickém sektoru byla zpráva biotechnologických firem Genentech <DNA.N> a Biogen Idec <BIIB.O>, které uvedly, že studie jednoho preparátu proti rakovině nepotvrdila, že by lék zároveň účinkoval i na jistou formu onemocnění kůže, jak se firmy domnívaly.

"Farmaceutické firmy byly vždy tradiční útočiště v recesi, ale zdá se, že mají hodně negativních zpráv, ze kterých se samy nevyhrabou," řekl Mark Schlarbaum, makléř z firmy Global Capital Management.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> ubral 0,31 procenta na 12.831,94 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> odepsal 0,39 procenta na 1390,94 bodu. Technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> posílil o 0,07 procenta na 2426,10 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK