VERZE 3-CME zvedla tržby i jádrový zisk, akcie stoupají

30.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává další podrobnosti, komentář analytika, reakci...

...trhu)

Central European Media Enterprises (CME) <CETVsp.PR> <CETV.O> v prvním kvartále zvedla výnosy i jádrový zisk výrazně více, než čekal trh, a poslala tak své akcie až o 4 procenta vzhůru.

Majitel televize Nova ve středu oznámil, že zvýšil výnosy na 223,47 milionu dolarů (3,62 miliardy korun) ze 147,9 milionu dolarů za první tři měsíce loňského roku.

Segmentový zisk EBITDA, tedy před úroky, daní, odpisy, amortizací a některými celofiremními náklady, stoupl o 86 procent na 74,70 milionu dolarů.

Trh podle průzkumu Reuters v průměru čekal výnosy 197,2 milionu dolarů a segmentový zisk EBITDA 62,2 milionu.

Analytici předpovídali růst klíčových ukazatelů také díky oslabení dolaru, který opticky zvedá výnosy společnosti působící v šesti zemích střední a východní Evropy. Na výsledcích se ale pozitivně odrážejí vyšší ceny reklamního času na klíčových trzích v Česku a Rumunsku a zlepšená vnitřní výkonnost firmy.

"Čísla jsou velmi dobrá," uvedl analytik David Kadarauch z Wood & Company. "Zůstáváme na nákupní straně s tím, že věříme, že se reklamní trhy ve střední a východní Evropě během let 2008 a 2009 udrží v dobré kondici přes oslabení či recesi na západě."

Akcie CME se na pražské burze obchodovaly v 09:40 za 1585 korun, proti úternímu závěru výš o 2,92 procenta, když předtím vystoupaly až o 4 procenta na 1601 korun.

CME ve zprávě uvedla, že všechny její televizní stanice překonaly očekávání managementu.

Firma současně předpověděla pro celý letošní rok růst tržeb o 30 procent a segmentového zisku EBITDA o 36 procent.

"Po výborném roce 2007 naznačuje i rok 2008 silný začátek. Jsme na cestě k dalšímu rekordnímu roku s očekávanými výnosy 1,1 miliardy dolarů a segmentovým ziskem EBITDA 440 milionů," citovala zpráva generálního ředitele Michaela Garina.

CME skončila první kvartál s čistým ziskem 14,90 milionu dolarů v porovnání s čistou ztrátou 0,3 milionu způsobenou jednorázovými účetními položkami, jako bylo přecenění dluhu denominovaného v eurech.

Analytici v průměru čekali čistou ztrátu 8,9 milionu dolarů, odhady ale byly v širokém rozpětí kvůli obtížné předvídatelnosti kursových položek.

(1 dolar = 16,198 Kč)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK