Škoda Auto zvýšila ve čtvrtletí provozní zisk o šest procent

30.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 30. dubna (ČTK) - Česká automobilka Škoda Auto zvýšila v prvním čtvrtletí provozní zisk o šest procent na 182 milionů eur (4,6 miliardy Kč). Oznámila to dnes mateřská firma Volkswagen na svých internetových stránkách. Provozní zisk její vlajkové značky VW stoupl o 19 procent na 461 milionů eur.

Společnost dnes rovněž potvrdila předběžné údaje z minulého týdne, podle kterých se čistý zisk celé skupiny v prvním čtvrtletí zvýšil o 26 procent na 929 milionů eur. Skupina Volkswagen nabízí kromě vozů se značkou VW a Škoda rovněž automobily Audi, Seat, Lamborghini, Bentley a Bugatti.

"Všechny značky skupiny zaznamenaly zlepšení provozního zisku," upozornil dnes finanční ředitel společnosti Hans Dieter Pötsch. "Úspěch našich produktů ukazuje, že vstup nových modelů na trh se setkává se skvělou odezvou ze strany zákazníků," dodal generální ředitel Martin Winterkorn.

Volkswagen letos očekává zpomalení růstu světového trhu s automobily kvůli obtížným ekonomickým podmínkám, za kterými stojí vysoké ceny surovina a energií i krize na americkém trhu s bydlením. Firma nicméně předpokládá, že poptávka po jejích produktech výrazně stoupne, a to zejména v Asii a Tichomoří, střední a východní Evropě a Jižní Americe.

Volkswagen je největším producentem automobilů v Evropě. V prvním čtvrtletí stoupl prodej automobilky meziročně o sedm procent na 1,57 milionu vozů. Společnost by chtěla do roku 2011 dosáhnout celosvětového prodeje osmi milionů vozů ročně. V loňském roce prodala 6,2 milionu automobilů.

Škoda Auto zvýšila v prvním čtvrtletí prodej o 15,7 procenta na 173.474 vozů. Loni na všech světových trzích prodala 630.032 vozů, což představovalo nárůst o 14,5 procenta proti roku 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK