Evropské burzy ubírají 0,5 pct, tíží je British Gas

30.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy v polovině středeční seance oslabovaly o 0,5 procenta pod tíhou akcií BG Group <BG.L>, jež podala nabídku na svého...

...australského rivala, i stále slabých sektorů komodit a bank. Investoři se mezitím chystali na měnové rozhodnutí americké centrální banky (Fed).

Index panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 12:45 klesal o 0,49 procenta na 1322 bodů. Slabší tituly převažovaly nad silnějšími v poměru dvě ku jedné.

Z výrazných titulů ztrácely 7 procent akcie společnosti Alcatel-Lucent <ALUA.PA> poté, co tento francouzsko-americký dodavatel telekomunikačního vybavení snížil vlastní prognózu globálního vývoje v odvětví [ID:nSCH033388].

Největší negativní dopad na evropský akciový trh měly s poklesem o 4,6 procenta akcie britského producenta plynu BG, který spolu se zveřejněním čtvrtletních výsledků podal nabídku na australský podnik veřejných služeb Origin Energy <ORG.AX>.

Trhy všeobecně očekávají, že americká centrální banka (Fed) na závěr dvoudenního zasedání sníží úrokové sazby o 25 bazických bodů na 2,0 procenta. Množí se však dohady, že to bude zároveň její poslední krok v kampani uvolňování měnové politiky.

Rozhodnutí Fedu má být oznámeno kolem 20:15 SELČ.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK