Zisk PRE loni vzrostl o 45 procent na téměř 2,5 mld. Kč

30.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Čistý konsolidovaný zisk společnosti Pražská energetika (PRE) loni meziročně vzrostl o 45 procent na rekordních 2,457 miliardy korun. Z prodeje elektřiny firma utržila 16,5 miliardy korun, zatímco předloni to bylo 13,9 miliardy korun. ČTK údaje převzala z výroční zprávy společnosti.

Vyššího zisku dosáhla PRE především nárůstem hrubého obchodního rozpětí z prodeje a distribuce elektřiny a úsporami v nákladech. Do zisku se promítla rovněž daňová reforma, kdy se projevil vliv nižších daňových sazeb na odloženou daň.

Z výroční zprávy vyplývá, že loňský zisk je svou výší výjimečný. Pro letošek firma plánuje čistý zisk 1,86 miliardy korun a v následujících třech letech kolem 1,94 miliardy Kč ročně.

Celkové množství prodané elektřiny PRE stouplo loni meziročně o zhruba čtyři procenta, o zhruba 5000 se zvýšil počet odběrných míst. Do údržby a obnovy energetické sítě v hlavním městě investovala firma přes 1,6 miliardy korun, obdobnou sumu chce vydat i letos.

V přepočtu na jednu akcii čistý zisk PRE činil 635 korun, zatímco loni to bylo 438 korun. O případné dividendě musí hlasovat valná hromada. Loni společnost vyplatila akcionářům 356 korun na akcii před zdaněním.

Skupina PRE dodává elektřinu téměř 722.000 odběratelům, přes 80 procent jsou domácnosti. Dále provozuje distribuční síť v Praze a Roztokách a obchoduje s elektřinou. Firmy ze skupiny zaměstnávají téměř 1400 lidí.

Většinovým majitelem PRE je s podílem 50,8 procenta holding PRE-H, v němž má majoritu Hlavní město Praha; společnost Honor Invest, kterou vlastní finanční skupina J&T Finance Group, drží 34 procent a ministerstvo práce a sociálních věcí má 14,2 procenta akcií. MPSV nyní mění akcie v PRE za podíl v polostátní energetické společnosti ČEZ. Jedno procento akcií je v rukou drobných akcionářů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK