Pražská burza v dubnu při slabých obchodech přidala 3,7 pct

30.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Pražská burza v dubnu posílila a zmírnila tak letošní silnou ztrátu. Poptávka investorů se nejvíce projevila na ceně akcií mediální skupiny CME, které zpevnily o výrazných 22,4 procenta na 1683 korun. Obchodní aktivita dále klesla a objem zobchodovaných akcií činil jen necelé dvě třetiny hodnoty z loňského dubna, vyplynulo z burzovních výsledků.

Hlavní akciový index PX od konce března přidal 3,73 procenta na dnešních 1609,8 bodu a v porovnání s koncem loňského roku byl níže o 11,3 procenta.

Tuzemský trh v dubnu podle analytiků ovlivnilo zklidnění napětí na vyspělých burzách a lepší než očekávané hospodaření významných světových i v tuzemsku působících firem v prvním čtvrtletí. Nejvíce na tom vedle CME vydělaly akcie banky Erste, které přidaly 12,7 procenta na 1187 korun. "Důvod je jasný. Jde o podhodnocené akcie, které byly již velmi atraktivní," uvedl analytik UniCredit Bank Dušan Jalový.

CME i Erste překvapily analytiky nečekaně úspěšným hospodařením v prvním čtvrtletí. Majitel televize Nova zvýšil provozní zisk EBITDA meziročně o 86 procent na 74,7 milionu dolarů, asi 1,2 miliardy korun. Čtvrtletní provozní výsledek Erste Bank vzrostl meziročně o 25,1 procenta na 766,2 milionu eur, asi 19,3 miliardy korun.

Dařilo se i akciím Komerční banky, jež přidaly 3,9 procenta na 3969 korun. Akcionáři Komerční banky schválili výplatu dividendy 180 korun na akcii před zdaněním po loňské hrubé dividendě 150 korun na akcii.

Dvouciferný procentní propad naopak postihl akcie textilní společnosti Pegas a Philip Morris. Akcie Pegas v dubnu prohlubovaly minimum a nakonec odepsaly 13,9 procenta na 473,5 koruny. "Pegas je bohužel v zajetí malé likvidity a prodejci jsou silnější než kupci. Investoři prodávají a snaží se finance přesunout do akcií, které jsou růstové," uvedl Jalový.

Akcie Philip Morris se zřítily dokonce o 17,5 procenta na 5925 korun, když se v dubnu obchodovaly i za nejnižší cenu v posledních sedmi letech. Akcie této tabákové společnosti se začaly obchodovat bez nároku na získání dividendy 880 korun na kus před zdaněním.

S jarním útlumem obchodní aktivity se podle Jalového potýkaly burzy po celém světě. Za vším byly zejména mohutné lednové výprodeje. "Investoři prodali a do nákupů se nikdo moc nehrne. Zároveň ceny jsou relativně nízko na to, aby znovu dál investoři prodávali," shrnul s tím, že nejočekávanější událostí je nyní příchod těžební společnosti finančníka Zdeňka Bakaly New World Resources na burzy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK