PRŮZKUM-Inflace v dubnu zřejmě klesla pod 7 pct

30.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Index českých spotřebitelských cen za...

...duben

* 12.května, 9:00

* Trh čeká meziměsíční růst cenové hladiny o 0,3 procenta a zpomalení meziroční inflace na 6,7 procenta.

Hladina českých spotřebitelských cen se během dubna zřejmě zvýšila o 0,3 procenta kvůli zdražování potravin a služeb spojených s bydlením. Meziroční inflace by však měla zpomalit na hodnotu pod 7 procenty, ukázal ve středu průzkum Reuters.

Medián z předpovědí 14 analytiků oslovených Reuters ukázal, že trh čeká zvolnění meziroční inflace na 6,7 procenta ze 7,1 procenta v březnu.

Zopakovat by se neměl březnový meziměsíční pokles cen o 0,1 procenta.

Výsledky zveřejní Český statistický úřad 12.května.

Zpomalení meziroční inflace by měla obstarat zejména silná koruna, která v dovozních cenách tlumí raketový nárůst cen surovin na světových trzích, uvedl Jaromír Šindel, hlavní analytik pro Českou republiku a Slovensko v pražské Citibank.

Inflace je na sestupné trajektorii z devítiletého maxima, kam vyšplhala v lednu vlivem souběhu několika nákladových šoků.

Je však stále daleko od tříprocentního inflačního cíle České národní banky, nicméně banka očekává, že se do cílových hodnot vrátí na přelomu roku, až mimořádné efekty odezní.

Podle analytiků bude pokles inflace argumentem pro to, aby Česká národní banka ponechala na nadcházejícím měnovém zasedání 7.května sazby beze změny a s jejich přenastavením posečkala.

"Kvůli současným nejistotám budou centrální bankéři čekat do června, dokud neuvidí buď známky zpomalení v Německu, nebo další čísla potvrzující, zda inflace zpomaluje nebo ne," řekl dále Šindel, jenž očekává do konce roku sazby beze změny na úrovni 3,75 procenta.

PRO DALŠÍ DETAILY PRŮZKUMU KLIKNĚTE NA [ID:nKRU039491]

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK