Zentiva: Akcionáři by zatím na nabídku PPF neměli reagovat

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Představenstvo Zentivy v "krátké době" projedná nabídku firmy Anthiarose Limited, dceřiné firmy skupiny PPF, na převzetí farmaceutické společnosti. Dnes to sdělila mluvčí Zentivy Věra Kudynová. Do té doby firma svým akcionářům doporučuje, aby na nabídku nereagovali.

"Zentiva N.V. bere na vědomí páteční oznámení ze strany Anthiarose Limited, stoprocentní dceřiné společnosti PPF Group N.V., o jejím úmyslu učinit nabídku převzetí za účelem nabytí akcií Zentivy za cenu ve výši 950 Kč za akcii," uvádí tisková zpráva. Zentiva zároveň podotýká, že uvedené oznámení s ní nebylo předem konzultováno. Akcie Zentivy minulý týden na burze uzavřely obchodování na 932,50 Kč.

Odpověď na návrh k převzetí bude prý k dispozici poté, co představenstvo získá všechny detaily nabídky. "V mezidobí se akcionářům výrazně doporučuje, aby nepodnikali žádné kroky ve vztahu ke zvažované nabídce," uvedla Kudynová. Společnost si za svého finančního poradce zvolila Merrill Lynch International.

PPF chce prostřednictvím Anthiarose Limited získat takový podíl, aby mohla ovlivňovat strategii i operativní řízení Zentivy, uvedla PPF Group v páteční tiskové zprávě. Podle některých analytiků může být taková nabídka úspěšná jen do určité míry. Generali PPF Holding již nyní drží v Zentivě přes 19 procent akcií.

Společnost Zentiva N.V. je mezinárodní farmaceutická společnost, která se zaměřuje na vývoj, výrobu a prodej generických farmaceutických produktů. Zentiva zaměstnává celkově více než 6000 zaměstnanců a má výrobní provozy v ČR, na Slovensku, v Rumunsku a v Turecku. Akcie Zentivy se obchodují na pražské a londýnské burze.

Největšími akcionáři Zentivy jsou Sanofi-Aventis (24,9 procenta), Generali PPF Holding B.V. (19,1 procenta) a Fervent Holdings Limited (7,6 procenta). Management Zentivy vlastní šest procent akcií, ostatní institucionální a soukromí investoři mají 42,4 procenta akcií společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK